«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

500 родин із внутрішньо переміщених осіб отримали пільговий кредит для придбання власного житла

06.12.2022


500 родин із внутрішньо переміщених осіб отримали кредит під 3% для придбання власного житла. Загальна сума по цих кредитах становить 648 млн грн. Йдеться про втілення у життя програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується Держмолодьжитлом коштом гранту, наданого Україні Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW).

«Найчастіше користуються цією Програмою переселенці з Донбасу, а також з Криму. Саме 500 родина, яка придбала житло, є вимушеними переселенцями з Севастополя, які змушені були в період окупації переїхати на підконтрольну Україні територію. Житло купують найбільше у Києві та області, ще в Одесі. Програма діє у всіх регіонах, підконтрольних українській владі», — зауважила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

Зазначимо, у відкритому реєстрі кандидатів на отримання пільгового іпотечного кредиту зареєстровано понад 30 тисяч заяв від ВПО.

Кредити надаються на термін до 30 років під три відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла 52,5 кв. м загальної площі на особу чи сім’ю з двох осіб і додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.

Об’єкти кредитування можна обирати лише на вторинному ринку. 

Участь у програмі можуть взяти, зокрема, громадяни, які мають житло на території громад, де тривають воєнні дії або які перебувають в окупації, оточенні. Перелік таких громад затверджений наказом Мінреінтеграції.

Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних представництвах Держмолодьжитла.

Нагадаємо, 1 листопада Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів 13-й відбір чергових 500 переможців, які зможуть отримати житлові кредити на вигідних умовах.

Довідково

Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» започаткована у липні 2021 року. Її реалізація була призупинена з початком збройної агресії росії й поновлена у серпні 2022 року. 



Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України




Назад в раздел