«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Адаптація будівельного законодавства до норм ЄС та впровадження контрактів FIDIC – над цим спільно працюватимуть Держархбудінспекція та МГІК

09.10.2016

Адаптація будівельного законодавства до норм ЄС та впровадження контрактів FIDIC – над цим спільно працюватимуть Держархбудінспекція та МГІК
Адаптувати законодавство України у сфері містобудування до законодавства Європейського Союзу та поширювати досвід впровадження типових форм контрактів FIDIC - відтепер спільна мета Державної архітектурно-будівельної інспекції України та Громадської спілки «Міждержавна гільдія інженерів консультантів». Відповідні домовленості сторони закріпили в Меморандумі про співпрацю, підписаному днями в Києві. 

«Саме адаптація законодавства України до законодавства ЄС є пріоритетною складовою процесу інтеграції нашої країни до Європейського Союзу. І вітчизняне нормативно-правове забезпечення будівельної галузі не є винятком. Будівництво - маршовий двигун у розвитку інших, суміжних галузей. Тому важливо об’єднати зусилля професіоналів і сформувати сучасне законодавче підґрунтя для розвитку цієї галузі в Україні», - прокоментував підписання меморандуму Олександр Непомнящий, президент МГІК. 

Актуальність адаптації галузевого законодавства підкріплена не лише євроінтеграцією, але й швидкими темпами впровадження в країні основоположної реформи - децентралізації владних повноважень, в тому числі тих, які стосуються забудови територій. 

«Держава передала на місцевий рівень повноваження з видачі дозвільних документів у сфері будівництва, архітектурно-будівельного контролю, прийняття в експлуатацію об’єктів. Це те, що дозволить громадам якісно розвивати свої території. Але комплексною реформа буде тоді, коли відповідно до європейських підходів до управління ми адаптуємо українське галузеве законодавство до законодавства ЄС. Адже в Україні сьогодні діє чимало європейських проектів, донорських програм, спрямованих на підтримку процесів децентралізації. Крім технічної й експертної допомоги, реалізуються також програми з будівництва об’єктів, важливих для розвитку об’єднаних територіальних громад: центрів надання адміністративних послуг, водогонів тощо. Є міжнародні проекти з відновлення інфраструктури Донбасу. Ось чому важлива адаптація законодавства», - пояснив Олексій Кудрявцев, голова Держархбудінспекції України. 

Щодо поширення досвіду впровадження типових форм контрактів FIDIC, про що також домовилися сторони, президент МГІК Олександр Непомнящий назвав їх дієвим інструментом у створенні універсальних, зрозумілих інвестору «правил гри» на українському будівельному ринку.

Інформація використана з сайта МГІК

Назад в раздел