«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Альбом технічних рішень: рекомендаційні матеріали для якісної розробки проектної документації

23.07.2020

Технічний Офіс Фонду енергоефективності розробив Альбом технічних рішень, який допоможе інженерам-проектувальникам при розробці проектної документації для реалізації проектів в межах участі в Програмі «Енергодім». А також може бути корисним для всіх фахівців, що працюють в сфері енергоефективності.

Альбом має рекомендаційний характер та являє собою компіляцію наступних матеріалів:

  1. вимоги державних норм та стандартів;
  2. технічні вимоги Фонду до заявок та проектів;
  3. методики та приклади розрахунків;
  4. основні типові технічні вузли облаштування зовнішніх стінових конструкцій, покриттів та перекриттів, вікон та дверей, облаштування балконів, інженерних мереж.

Інформація, що наведена в Альбомі, може бути використана при розробці проектної документації для термомодернізації більшості існуючих багатоквартирних житлових будинків.

Альбом складається із трьох томів:

ТОМ 1: текстова пояснювальна записка щодо архітектурно-будівельних рішень при здійсненні енергоефективних заходів у багатоповерхових будинках.

ТОМ 2: креслення вузлів облаштування огороджувальних конструкцій теплоізоляційної оболонки будівель.

ТОМ 3: пояснювальна записка щодо інженерних рішень, типові схеми встановлення вузлів обліку теплової енергії та індивідуальних теплових пунктів.

В альбомі наведено креслення, схеми, вузли, методики розрахунків технічних характеристик огороджувальних конструкцій та інженерних систем багатоквартирних житлових будинків, які можливі для застосування при термомодернізації більшості існуючих багатоквартирних житлових будинків в Україні. Матеріали напрацьовано за результатами аналізу будівельних рішень та типів огороджувальних конструкцій для будинків 1960-1990 років забудови

«Наявність готових технічних рішень та можливість їх використання дозволить підвищити якість проектування, зменшити вартість розробки проектної документації, а найголовніше — забезпечити необхідну якість робіт при реалізації проектів та виконання технічних вимог Програми. Інформація в цьому Альбомі буде доповнюватись відповідно до оновлень нормативних документів та систематизації даних про конструктивні особливості різних типів існуючих багатоквартирних будинків, модернізація яких буде здійснюватися за умовами Програми «Енергодім» — коментує Єгор Фаренюк, технічний директор Фонду енергоефективності.

В додатках до текстової частини Альбому наведено:

  1. методики та приклади розрахунків теплотехнічних характеристик конструкцій, влаштування теплоізоляційного шару на суміщених покриттях;
  2. рекомендації з конфігурування віконних та дверних світлопрозорих конструкцій, підбору обладнання інженерних мереж для виконання аналогічних розрахунків для обраних технічних рішень в проектній документації.

Важливо! Інші вимоги нормативних документів, які не наведені в Альбомі, мають бути дотримані згідно діючого законодавства, що має бути підтверджено позитивним висновком/звітом експертної організації.

Відповідні розділи Альбому, які відображають інформацію про основні типові технічні вузли облаштування зовнішніх стінових конструкцій, покриттів та перекриттів, вікон та дверей, а також примикань конструкцій, облаштування балконів, інженерних мереж додатково представлені в редагуємому форматі (*.dwg). Їх можна безпосередньо використовувати при розробці графічної частини проектної документації.

Альбом технічних рішень є вільним для перегляду. Завантажити та/або переглянути можна на сайті Фонду.


Інформацію використано з сайту МГІК

Назад в раздел