«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

«Дорцентр» та МГІК спільно працюватимуть над забезпеченням якості доріг через застосування контрактів FIDIC

26.09.2016

Поширення досвіду застосування типових форм контрактів FIDIC в Україні – один з ключових пунктів, спільно над яким працюватимуть Державне підприємство «Центр науково-технічного супроводу дорожніх робіт та сертифікації дорожньої продукції» (ДП «Дорцентр») та Міждержавна гільдія інженерів консультантів (МГІК). Днями сторони підписали Меморандум про співпрацю. Про це повідомив президент МГІК Олександр Непомнящий. 

Він пояснив, що на передовій регіонального розвитку є насамперед будівництво та реконструкція об’єктів інфраструктури. 
«Ця галузь завжди приваблива для інвестиційних проектів. Однак сьогодні зовнішній інвестор вимагає зрозумілих і універсальних правил діяльності на ринку. І ці стандарти нам дає Міжнародна федерація інженерів-консультантів FIDIC – це найбільша міжнародна організація в сфері будівельного консалтингу. І якщо, наприклад, ми проаналізуємо ефективність використання в нашій країні тих кредитних ліній, які відкриті міжнародними фінансовими організаціями, то побачимо, що далеко не кожен і не повною мірою здатен їх використати для реалізації проектів. Причина - відсутність у вітчизняних підприємств та організацій, які надають інжинірингові та консалтингові послуги у сфері будівництва, досвіду застосування типових проформ контрактів FIDIC, використання яких, як правило, є обов’язковою умовою виділення коштів», - поінформував Олександр Непомнящий. 

З огляду на це, саме МГІК тепер уже спільно з «Дорцентром» працюватиме над поширенням досвіду роботи з типовими формами контрактів FIDIC в Україні, зокрема у сфері будівництва та ремонту доріг. 

«Дуже важливо, що саме підприємство зі сфери управління Укравтодору, яким є «Дорцентр», у своїй роботі взяло на озброєння контракти FIDIC. Адже це підприємство, яке здійснює контроль відповідності виконання дорожньо-будівельних, ремонтних робіт, робіт з експлуатаційного утримання доріг нормативним вимогам, а також ефективності роботи служб якості замовника і підрядника. Переконаний, що застосування контрактів FIDIC в сфері будівництва і ремонту доріг є тим інструментом, який дасть змогу зробити дороги в нашій країні якісними, безпечними, зручними і довговічними в експлуатації. Якісні транспортні артерії, як відомо, дають поштовх розвитку і виробничої, і соціальної інфраструктури», - наголосив президент МГІК. 

З Меморандуму також випливає, що сторони спільно працюватимуть над формуванням та реалізацією державної політики у сфері будівництва, удосконаленням системи формування відповідальних виконавців робіт у будівництві та підвищенні якості їх послуг, удосконаленням нормативно-правової бази у сфері будівництва, спрощенням дозвільно-погоджувальних процедур в цій сфері. 

Олександр Непомнящий зазначив, що чимало вітчизняних учасників будівельного ринку проявили зацікавленість до співпраці із МГІК, зокрема у сфері застосування контрактів FIDIC. Він анонсував, що найближчим часом буде укладено ще низку меморандумів про співробітництво із активними українськими «гравцями» на будівельному ринку. 

Довідка 

Міждержавна Гільдія Інженерів-Консультантів (МГІК) — афільований член Міжнародної Федерації Інженерів-Консультантів (FIDIC). Мета діяльності -розвиток і вдосконалення українського ринку консультаційних та інжинірингових послуг у будівельній галузі. 

Міжнародна федерація інженерів-консультантів (FIDIC) — заснована у Бельгії і всесвітньо визнана організація, що існує з 1913 року і об’єднує на сьогодні понад 90 національних асоціацій, представляючи більш ніж 4000 практикуючих інженерів-консультантів будівельного профілю в 75 країнах світу. Нині основні зусилля FIDIC концентрує на розробці та публікації типових умов контрактів для їх застосування в будівельній діяльності з метою врегулювання взаємовідносин учасників міжнародних інвестиційно-будівельних процесів. FIDIC проводить політику глобалізації, сталого розвитку та інтегративного розуміння бізнесу. 

ДП «Центр науково-технічного супроводу дорожніх робіт та сертифікації дорожньої продукції» (ДП «Дорцентр») знаходиться у сфері управління Укравтодору. Основні функції: контроль відповідності виконання дорожньо-будівельних, ремонтних робіт та робіт з експлуатаційного утримання доріг нормативним вимогам, ефективності роботи служб якості замовника і підрядника; випробування та діагностика транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг; лабораторні випробування та стендові дослідження дорожньо-будівельних матеріалів; сертифікація дорожньої продукції, атестація виробництв; ведення галузевого реєстру земель дорожнього господарства; виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, у сфері забезпечення якості; розроблення та виготовлення випробувального обладнання тощо. Підприємство розміщене у м. Києві, а також має представництва у м. Харкові, м. Львові та м. Одесі, що забезпечує оперативність здійснення контролю якості.

Інформація використана з сайта МГІК

Назад в раздел