«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінрегіон підвищив безпеку і надійність проектування фундаментів

25.02.2019

Нові державні будівельні норми щодо проектування основ і фундаментів (ДБН В.2.1-10:2018 «Основи і фундаменти будівель та споруд. Основні положення»), які вступили в дію з 1 січня 2019 року, дозволяють використовувати низку сучасних технологій, матеріалів та методів розрахунку для підвищення безпеки та надійності проектування будівель. Також, за підрахунками експертів, нововведення пришвидшать зведення фундаментів та основ на 20%.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Фундамент — це основа кожної будівлі, від якості зведення і надійності якої залежить строк експлуатації в майбутньому і, що головне, безпека людей, які будуть там знаходитися. Тому у нових ДБН щодо основ і фундаментів будівель була введена низка прогресивних сучасних рішень для проектування нових фундаментів належної якості. Також враховані необхідні чинники і впливи, прописані вдосконалені розрахунки та матеріали. Все для того, щоб будівництво здійснювалося безпечно та якісно. Бо це пріоритет”, — зазначив він.

Зокрема, новими ДБН введено можливість використання нових типів фундаментів поряд зі звичайними, а також сучасних способів інженерної підготовки основ та технологій улаштування фундаментів.

Крім цього, нові норми враховують фактори, що обумовлюють підтоплення підвалів та фільтрацію ґрунтових вод у приміщення, вводячи їх надійну гідроізоляцію. Також у ДБН наведені необхідні екологічні вимоги під час проектування основ та фундаментів та кількісні критерії допустимого впливу нового будівництва на прилеглу забудову.

Нові ДБН було розроблено Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.


1


Інформація використана з сайта Мінрегіону

Назад в раздел