«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

На засіданні Національної ради реформ обговорили реформу ДАБІ

01.10.2020

naczrada-reform-768x384.png


29 вересня під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулось засідання Національної ради реформ, у якій взяли учать Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі, представники Кабінету Міністрів України та народні депутати.

Президент України Володимир Зеленський, відкриваючи засідання, зазначив:  «Результатами Національної ради реформ мають бути важливі законопроекти, а також, що найважливіше, їх імплементація. Адже реформи відбуваються не на Банковій, не в стінах Верховної Ради України, і не в Кабміні. Вони, перш за все, – для людей, які там не знаходяться».

Учасники обговорили низку реформ, серед яких — питання реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо модернізації системи ДАБІ в Україні. 

«Реформу ДАБІ розпочато ще весною. Вона рухалась доволі складно. Сьогодні ми підійшли до завершення цієї реформи. Національна рада реформ допомогла зібрати всіх зацікавлених в цій реформі і привести її до логічного завершення. Вже готові законопроєкти і я впевнений, що ми будемо рухатись швидше і до кінця жовтня побачимо перші результати боротьби з корупцією в цій сфері і завершення реформи. Це, насправді, реформа про децентралізацію і громади. Кожна реформа – це регіональна конкуренція, якою можуть користуватися кожна громада, яка буде кликати на свою територію інвесторів», — Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Під час засідання Національної ради реформ обговорили окремі питання реформи сфери містобудування, зокрема щодо цифровізації в будівництві; містобудівного кадастру; контролю за об’єктами будівництва; створення інституту юридичних осіб, уповноважених на здійснення містобудівного контролю за будівництвом об’єктів СС2, СС3; технічних умов та захисту прав інвесторів.

Підсумовуючи обговорення реформи, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов подякував Прем’єр-міністру за потужний старт реформи і підтримку, Національній раді реформ, Комітету Верховної Ради України та експертам — за напрацювання, та зазначив: «Співпраця, інформаційна взаємодія та вміння почути один одного є невід’ємною складовою цивілізованого шляху, яким ми спільно рухаємось з однією метою: зробити сферу містобудування прозорою та залишити в минулому історичну корупційну складову в будівництві. Для мене особисто питання цієї реформи є дуже відповідальним та болісним. Особливо зважаючи на ті наслідки, з якими ми наразі стикаємось. Адже будівельна галузь продовжує страждати, що є неприпустимим в умовах сьогодення. Саме будівництво здатне допомогти нам спільно подолати кризу, підняти економіку, забезпечити громадян робочими місцями, нарешті – поліпшити інфраструктуру в масштабах всієї країни».


Інформацію використано з сайту Мінрегіону

Назад в раздел