«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Спільно з ЄС уряд України сформує нове бачення “зеленої” трансформації України

10.01.2023


Уряд України та Європейська Комісія об'єднають зусилля для формування оновленого бачення “зеленого” порядку денного України. Про це йшлося під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з виконавчим Віце-президентом Європейської Комісії з питань Європейського "зеленого" курсу (Green Deal) Франсом Тіммермансом.

На зустрічі обговорили поглиблення співпраці між Україною та ЄС у сфері “зеленої” трансформації, наслідки повномасштабної війни росії та відновлення України. 

«До 24 лютого було зроблено надзвичайно багато для старту зеленої трансформації України.  Ми сформували амбіційний національно визначений внесок України до Паризької кліматичної угоди зі скорочення шкідливих викидів. Це був продукт консенсусу між усіма гравцями. Одним із наших найбільших досягнень, вважаю, був високий рівень готовності бізнесу до впровадження Україною політик у межах Європейського зеленого курсу. Повномасштабна агресія росії завдала руйнівного удару українській економіці. Сьогодні ми перебуваємо у зовсім іншій ситуації, зокрема, коли йдеться про досягнення кліматичних цілей», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Учасники зустрічі обговорили плани з відновлення та відбудови України. Так, Віце-президент Франс Тіммерманс зазначив, що ЄС приділятиме значну увагу у процесі відбудови кліматичним й екологічним політикам та стандартам ЄС та наголосив на готовності Євросоюзу надати Україні всебічну підтримку. 

Зі свого боку Ольга Стефанішина підкреслила, що важливо без зволікань розпочати спільну роботу над напрацюванням відповідного бачення та механізму “зеленого” відновлення. 

«Для нас важливо й надалі бути активним партнером ЄС у досягненні глобальної мети – кліматичної нейтральності. Зважаючи на масштаби руйнувань всередині країни, сьогодні потрібно переосмислити весь наш “зелений” порядок денний та спільно сформувати нове бачення політики “зеленої” трансформації України», – сказала вона.

Віце-президент зазначив, що ЄС приділяє значну увагу розвитку співпраці з Україною, адже це відповідає інтересам обох сторін: Україна має важливе значення для досягнення кліматичних цілей Європи. 

Ольга Стефанішина також звернула увагу на необхідності залучення додаткових інструментів, зокрема фінансових, з боку ЄС, які допоможуть Україні здійснювати такі перетворення якомога швидше, ще до початку процесу повоєнної відбудови.

«Бізнес залишається ключовим гравцем “зеленої” трансформації України. Тому важливо сформувати спільне розуміння з бізнес-спільнотою подальшого руху. На жаль, сьогодні український бізнес бореться за виживання і потребує підтримки. Оновлене бачення “зеленого” порядку денного України також допоможе нам у підготовці до переговорів щодо членства в ЄС, зважаючи на велику кількість законодавства, яке Україна має імплементувати», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Наприкінці зустрічі Ольга Стефанішина подякувала Франсу Тіммермансу за підтримку України, зокрема за особисту активну позицію та зусилля щодо посилення санкційного тиску Європейського Союзу на росію.





Назад в раздел