«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Типові проформи контрактів FIDIC. Інформаційна довідка

30.08.2016

Типові проформи контрактів FIDIC. Інформаційна довідка
В середині XIX століття, у зв’язку з все більшим ускладненням будівельних проектів і залученням до їх реалізації все більшої кількості учасників, стала виділятися професія інженера консультанта, який наймався замовником в якості незалежного консультанта з будівництва і постачання будівельних матеріалів. 

Незалежні інженери консультанти не мали частки власності в об’єктах, що будувалися, і не були пов’язані договорами з підприємцями і будівельними компаніями. Вони продавали замовникові власний досвід і ноу-хау, забезпечуючи найкращий вибір підрядників, постачальників будівельних матеріалів та обладнання за рахунок власного незалежного статусу, який гарантував те, що вони не представляють інтересів будь-яких виробників, постачальників і підрядників. 
З бурхливим розвитком у багатьох країнах світу на початку 20 століття інституту інженерів-консультантів, виникла необхідність в координації їх діяльності. З цією метою в ряді країн були створені національні асоціації інженерів консультантів, первинним завданням яких було вироблення єдиних стандартів якості послуг, що надаються незалежними інженерами консультантами. У 1903 році утворюється асоціація інженерів консультантів у Німеччині, у 1904 році — Данії, у 1905 році — США, у 1908 році — у Великобританії, далі у Бельгії, Нідерландах, Швеції, Франції. У 1914 році була створена Польсько-Російська асоціація інженерів-консультантів. 

Подальший розвиток міжнародних зв’язків і формування інтернаціонального інвестиційно-будівельного ринку викликали необхідність в обміні досвідом і координації діяльності інженерів-консультантів різних країн. У 1913 році, в ході проведення міжнародної промислової виставки в Бельгії, за ініціативи національних асоціацій Бельгії і Франції відбувся перший конгрес інженерів консультантів, на якому була заснована FIDIC - Міжнародна федерація інженерів консультантів. 

Спочатку діяльність FIDIC була націлена на створення міжнародної методологічної бази, яка б регламентувала діяльності інженерів консультантів. Слід зазначити, що в різних країнах існували і існують донині різні підходи до вирішення питань, що регламентують діяльність інженерів консультантів. Згодом функції Міжнародної федерації інженерів-консультантів розширилися, і зараз FIDIC основні зусилля концентрує на розробці і публікації типових умов контрактів для використання з метою регулювання взаємовідносин учасників міжнародних інвестиційно-будівельних процесів. 

Сьогодні членами FIDIC є національні асоціації 97 країн з усіх континентів. Федерація представляє більшість практикуючих інженерів консультантів світу. Штаб-квартира FIDIC знаходиться у Женеві (Швейцарія). 

З середині минулого століття в усьому світі почалось зростання загального обсягу будівельних проектів, що фінансуються міжнародними та міждержавними фінансовими установами і об’єднаннями. Розміри таких проектів припускали виділення значних коштів на їх реалізацію, довгих термінів і великої відповідальності як з технічної, так і з фінансової точки зору. 
При стандартному підході до реалізації проекту (договір підряду між замовником і підрядником) фінансовим інституціям було дуже складно контролювати якість споруджуваних об’єктів, витрачання виданих коштів, а також сам хід реалізації проектів. Крім того, самі замовники не завжди були кваліфікованими фахівцями в тій чи іншій сфері будівництва. 
Виходячи з цього, представники міжнародних фінансових інституцій дійшли згоди щодо необхідності залучення обов’язковому порядку до реалізації таких проектів третьої незалежної сторони, яка була б професіоналом у відповідній сфері, контролювала б процес будівництва з технічної точки зору, не була пов’язана ні з замовником, ні з підрядником, і надавала фінансовій інституції інформацію, що дозволяє оцінити можливі ризики в процесі реалізації проекту. 

На замовлення фінансових установ і організацій, зокрема, Світового банку, FIDIC були розроблені перші проформи договорів на будівництво, в яких особливе місце було виділено Представнику Замовника (в деяких Книгах іменується як «Інженер»). Це свого роду технічний контролер, який виступає представником Замовника на будівельному майданчику, приймає важливі технічні рішення, контролює процеси оплати, контролює якість і порядок виконання робіт і інше. Важливо розрізняти Представника Замовника у розумінні FIDIC, і інженера з технічного нагляду за будівництвом, до якого ми звикли в Україні. 

Починаючи з 60-х років XX століття FIDIC проводить значну роботу щодо уніфікації договорів в різних сферах будівництва. Всього FIDIC розроблено дев’ять проформ контрактної документації. 

Спочатку було випущено п’ять основних проформ: 
• «Умови контракту на спорудження об’єктів цивільного будівництва» («Червона книга») — «Conditions of Contract for Works in Civil Engineering Construction» («Red Book»). 

«Червону Книгу» рекомендується використовувати для більшості об’єктів цивільного будівництва, при виконанні відносно простих робіт невеликої тривалості. «Червона книга» розроблена таким чином, щоб забезпечити найкращі умови для проектування і будівництва Об’єкта за проектом Замовника (або за його дорученням), але це не виключає можливість здійснення деяких проектних робіт самим підрядником і / або здійснення поставки і установки електромеханічних систем. Також «Червона Книга» дозволяє Замовнику самостійно виконувати деякі проектні роботи. 
Завдяки розробленню і публікації «Червоної книги» у світовій практиці вперше був реалізований механізм врахування особливостей національного законодавства та специфіки кожного об’єкта будівництва. 
«Червона книга» складається з двох частин. 
Перша частина «Загальні умови контракту» — юридично вивірені положення контракту, які підходять для будь-якого будівельного проекту і можуть включатися у контракт без змін або з мінімальними змінами. 
Друга частина «Особливі умови», пов’язана з першою частиною перехресними посиланнями, дозволяє юридично коректно врахувати конкретні умови, що випливають з вимог національного законодавства та особливостей проекту. 

• «Типовий договір між замовником і консультантом на надання послуг» («Біла книга») — «Client / Consultant Model Services Agreement» («White Book»). 

«Біла книга» рекомендована для укладення контракту з інженером при спорудженні об’єктів «під ключ» із залученням іноземних інвестицій. Книга охоплює типові обов’язки інженера-консультанта на всіх етапах реалізації проекту: 
• супровід проектування об’єкта; 
• виконання функцій технічного нагляду; 
• управління проектом; 
• управління будівництвом; 
• юридичний супровід; 
• проведення будь-яких експертиз; 
• вирішення проблемних ситуацій.
 
• «Умови контракту на проектування, будівництво і здачу об’єктів «під ключ» («Помаранчева книга») — «Conditions of Contract for Design-Build and Turnkey» («Orange Book»). «Помаранчева книга» рекомендована до використання при проведенні міжнародних тендерів на будівництво об’єктів, для спорудження об’єктів «під ключ», в рамках яких вимоги замовника зазвичай включають будівництво повністю обладнаного і готового до експлуатації об’єкта. Контракти на будівництво «під ключ» включають проектування, будівництво, інженерне забезпечення та монтаж обладнання. При цьому обсяги відповідних робіт визначаються в інших документах контракту. 

• «Умови контракту на електромонтажні роботи і роботи з монтажу механічного устаткування» («Жовта книга») — «Conditions of contract for Electrical and Mechanical Works» («Yellow Book»). «Жовта книга» рекомендуються при постачанні і монтажі електричного та/або механічного обладнання, а також при розробці проекту і виконання будівельних або інженерних робіт. В рамках звичайного контракту такого типу Підрядник розробляє проект і, відповідно до вимог Замовника, здійснює монтаж обладнання та/або інші види робіт, які можуть включати будь-яку комбінацію інженерно-інфраструктурних, механічних, електричних та/або будівельних робіт. 

• «Умови субдоговорів на спорудження об’єктів цивільного будівництва» — «Conditions of Subcontract for Works in Civil Engineering Construction». 

У 1999 році було розроблено ще чотири проформи: 

• «Умови контракту на будівництво» («Нова Червона книга») — «Conditions of Contract for Construction, First Edition», (1999 Red Book) — рекомендуються при проведенні будівельних або інженерних робіт, спроектованих замовником або його представником, інженером. 

• «Умови контракту на поставку обладнання, проектування і будівництво» («Нова Жовта книга») — «Conditions of Contract for Plant and Design and Build, First Edition» (Yellow Book), 1999. «Нова Жовта книга» рекомендуються при постачанні і монтажі електричного та/або механічного обладнання, а також при розробці проекту і виконанні будівельних або інженерних робіт. 

• «Умови контракту для проектів, які виконуються« під ключ» («Срібна книга») — «Condition for Contract for EPC Turnkey, First Edition» («Silver Book»), 1999. «Срібна книга» може застосовуватися при спорудженні «під ключ» повністю обладнаного і готового до експлуатації заводу, електростанції, об’єкта інфраструктури або іншого аналогічного об’єкта, де, по-перше, важлива точність оцінки кінцевої вартості об’єкта і термінів його виконання, і, по-друге, підрядник несе всю повноту відповідальності за розробку проекту і здійснення робіт з мінімальною участю замовника. 

• «Скорочена форма контракту» («Зелена книга») — «Short Form of Contract, First Edition» («Green Book»), 1999. «Зелена книга» рекомендується при виконанні будівельних та інженерних робіт з відносно невеликим обсягом інвестицій і без залучення субпідрядних організацій. Підрядник здійснює всі види робіт відповідно до проекту замовника. У порівнянні з іншими типовими контрактами Скорочена форма контракту складена максимально просто. Однак, Скорочена форма контракту передбачає значне збільшення обсягу роботи Замовника з підготовки Специфікацій та Креслень, які повинні описувати вимоги до всього обсягу робіт, включаючи, якщо це необхідно, виконання проектних робіт Підрядником. Крім того, Скорочена форма контракту не передбачає призначення інженера або представника Замовника, як того вимагають інші контракти, розроблені FIDIC. Функції інженера або представника Замовника покладаються на самого Замовника або Уповноважену ним особу. Типові контракти FIDIC покликані забезпечити баланс інтересів замовника і підрядника. Однак існує принцип пріоритетного забезпечення прав і законних інтересів замовників, які, як правило, не є професійними учасниками будівельного ринку, не володіють спеціальними знаннями у цій сфері. З огляду на це в типових контрактах FIDIC детально прописуються обов’язки підрядників і використовується багатоступінчаста система засобів забезпечення якісного і своєчасного виконанняпідрядником покладених на нього зобов’язань. 

За своєю структурою проформи зазвичай схожі і складаються з таких основних елементів: 
• Оферта. 
• Акцепт. 
• Договір підряду. 
 • Загальні умови. 
• Особливі умови. 
• Програми та графіки. 

Проформами FIDIC передбачений механізм врахування особливостей національного законодавства та специфіки кожного об’єкта будівництва. Для цього в контракті присутні дві частини: Загальні умови контракту і Особливі умови, які прописуються сторонами в залежності від особливостей національного законодавства та особливостей проекту. 

Окрім проформ типових контрактів, FIDIC публікує докладні коментарі, методичні посібники та рекомендації щодо застосування кожного із зазначених типових контрактів, нормативи контрактної документації та угод між замовником і консультантом, форми для проведення тендерів, інформаційні дані для інженерів консультантів, замовників, кваліфікаційні анкети, звіти про заходи, організатором яких виступає FIDIC, а також інші документи, що регламентують відносини між учасниками інвестиційно-будівельної діяльності. 

Умови типових контрактів, розроблені FIDIC, перекладені багатьма мовами і широко використовуються при виконанні як міжнародних, так і національних будівельних проектів. Ці документи застосовують Міжнародний і Європейський банки розвитку і реконструкції, державні і приватні замовники в багатьох країнах світу. 

FIDIC розробляє і публікує типові умови контрактів для використання у всіх країнах світу, і закликає країни, які не беруть участі у Федерації, до вироблення єдиної концепції та загальних правил проведення торгів (тендерів), розроблення єдиних норм і типових форм контрактної документації, які б було можливо застосовувати у всіх країнах світу. 

Необхідно зазначити, що робота за типовими контрактами FIDIC позитивно позначається на діловій репутації компанії, оскільки це свідчить про високий професійний рівень компанії, про те, що об’єкт будівництва за якістю не поступатиметься своїм зарубіжним аналогам, буде відповідати світовим стандартам якості. 

Європейський вектор розвитку України вимагає в тому числі гармонізації не лише нормативної бази в будівництві, але й вдосконалення організаційних підходів до будівництва. 

Міждержавна гільдія інженерів-консультантів (МГІК), як член FIDIC, працює над запровадженням інституту інженерів-консультантів, підвищенням ролі і важливості стандартів FIDIC в Україні, та всіляко підтримує і просуває конструктивні ініціативи з цих питань. 

Зокрема, МГІК зроблено перший крок на шляху до впровадження контрактів FIDIC в Україні. Впровадження контрактів FIDIC в Україні сприятиме поліпшенню взаєморозуміння між учасниками інвестиційних проектів, створенню умов для залучення фінансування, покращенню інвестиційної привабливості, відновленню будівельного ринку зокрема і української економіки в цілому.

Назад в раздел