«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Києві за участі президента UEAtc обговорили питання впровадження європейсько-орієнтованої системи технічного регулювання у будівництві

27.02.2017

У Києві за участі президента UEAtc обговорили питання впровадження європейсько-орієнтованої системи технічного регулювання у будівництві

Усунення технічних бар’єрів у торгівлі та створення умов для інтеграції будівельної галузі України до Європейської спільноти – такою була основна тема засідання круглого столу, проведеного у Мінрегіоні 23 лютого.

Дискусія відбулася за участі заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лева Парцхаладзе, президента Європейського Союзу з технічних ухвалень у будівництві (UEAtc) Бені Де Бліра, директора ДП «НДІБК» Геннадія Фаренюка, президента Міждержавної гільдії інженерів-консультантів Олександра Непомнящого, експертів, представників будівельної спільноти.

Варто нагадати, що експертне середовище, науковці та учасники будівельного ринку в один голос зазначають, що питання впровадження європейсько-орієнтованої системи технічного регулювання у будівництві давно назріло.

«Запитати, чому це важливо для вітчизняної будівельної галузі – все одно, що питати, до прикладу, навіщо хорошому спеціалісту володіти англійською мовою. Це ж конкурентна перевага, чи не так? Те ж саме і з системою технічного регулювання у будівництві: якщо ми впровадимо європейсько-орієнтовану систему в Україні, то наші учасники будівельного ринку, по-перше, говоритимуть, що називається, однією мовою з європейськими, по-друге – це сприятиме як залученню іноземних інвестицій у галузь, так і виходу вітчизняних будівельників на європейський ринок», – прокоментував Олександр Непомнящий.

Президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація експертів будівельної галузі» Дмитро Барзилович зосередив увагу на тому, що в 2011 році Європейським Союзом було прийнято Регламент 305 про встановлення гармонізованих умов для поширення на ринку будівельної продукції. Він наголосив, що Угодою про асоціацію між Україною та ЄС передбачено адаптацію законодавства нашої країни до Регламенту 305 та здійснення імплементаційних заходів.

«Мінрегіон розробив законопроект на основі Регламенту 305. Він покликаний унормувати механізм визначення суттєвих характеристик технічних показників будівельних виробів стосовно основних вимог до будівель і споруд. Гармонізовано з відповідними положеннями Регламенту основні вимоги до будівель і споруд, процедури забезпечення технічної апробації у будівництві. Також ми виписали в цьому законопроекті чіткі зобов’язання суб’єктів господарювання, що розміщують на ринку будівельні вироби. Цей проект сьогодні ми розглядатимемо на засіданні Урядового комітету, де сподіваюся, він знайде підтримку», – сказав заступник Міністра.

Він також зазначив, що впровадження названого закону потребуватиме підготовки і прийняття ще близько двох десятків підзаконних актів. Тому Україні важливо у співпраці з UEAtc застосовувати існуючий досвід впровадження Регламенту 305.

«Для нашої країни співпраця з UEAtc є особливо важливою. Опираючись на досвід європейських країн-членів UEAtc, ми отримаємо можливість брати участь в процедурах ЄС щодо надання європейських технічних оцінок нової продукції. Це допоможе усунути технічні бар’єри у торгівлі та прискорити євроінтеграційні процеси», – зазначив Олександр Непомнящий.

Президент UEAtc Бені Де Блір висловив слова підтримки вітчизняним будівельникам на шляху поступової інтеграції української будівельної галузі до європейської. Він повідомив, що UEAtc підтримає цей процес, в тому числі методично, та ознайомив учасників круглого столу з європейською системою технічного регулювання, основними досягненнями та тенденціями її розвитку.

В ході зустрічі підписано Меморандум про взаєморозуміння між UEAtc та Міждержавною гільдією інженерів консультантів. Сторони – підписанти Меморандуму сприятимуть заохоченню та розвитку взаємних контактів шляхом застосування широкого спектру ініціатив, що містять поширення інформації, проведення заходів щодо створення мережі ділових зв’язків та неформальних відносин з метою досягнення взаєморозуміння та зміцнення партнерства.

Довідка

UEAtc створений у 1960 році і об’єднує на добровільних засадах національні науково-дослідні інститути, центри або організації з 17 країн західної Європи та єдину країну із східної Україну. Члени UEAtc є членами ЕОТА (Європейська організація з технічних ухвалень у будівництві), яка є структурою Комісії ЄС. Працюючи одночасно в UEAtc і ЕОТА, вони значною мірою визначають політику у сфері будівництва в ЄС.

ЕОТА опікується питаннями Європейських технічних ухвалень (ЕТА) на будівельну продукцію, які мають те саме значення, що і стандарти, але для інноваційної продукції. Тобто ЕОТА всіляко сприяє розповсюдженню новітніх технологій, які ще не унормовані стандартами.

Україну в UEAtc представляє ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» («ДП НДІБК») з 2007 року. В рамках співпраці з UEAtc ДП НДІБК готує Технічні свідоцтва на замовлення фірм Євросоюзу, що дозволяє залучати іноземні інвестиції до України, враховуючи те, що частіше виробництво будівельної продукції здійснюється на території нашої держави.

ФОТО_МГIК___23.02.2017_174

ФОТО_МГIК___23.02.2017_175


Інформація з сайту:  МГІК

Назад в раздел