«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Асоціяція міст України інформує

04.10.2019

Міждержавна гільдія інженерів консультантів надає роз'яснення щодо навчання за програмами, затвердженими FIDIC




Міждержавна гільдія інженерів консультантів отримала велику кількість звернень з проханням  прояснити ситуацію, яка склалась у зв’язку з інформацією щодо навчання деякими вітчизняними закладами вищої освіти інженерів-консультантів за навчальними програмами, затвердженими Міжнародною федерацією інженерів-консультантів (FIDIC), що циркулює протягом останнього часу.
Як відомо, Міжнародна федерація інженерів-консультантів започаткувала співпрацю з Центром будівельного права Королівського коледжу Лондона (Великобританія) (King’s College London Centre of Construction Law) у сфері навчання інженерів-консультантів.
Таке рішення стало великим кроком уперед на шляху підвищення ролі інженера-консультанта як учасника міжнародних інвестиційно-будівельних проектів.
Усвідомлюючи важливість опанування вітчизняними інженерами-консультантами кращих світових практик, а також керуючись необхідністю інтеграції України у міжнародні освітні процеси, Міждержавна гільдія інженерів консультантів звернулась до Секретаріату FIDIC та безпосередньо до Виконавчого директора FIDIC пана Огуншакіна з пропозицією звернути увагу на Україну у якій динамічно розвивається інжинірингово-консалтингова галузь, та розглядати нашу державу як плацдарм для впровадження навчальних програм FIDIC у країнах Центральної та Східної Європи.
У відповідь Міждержавна гільдія інженерів консультантів отримала лист від пані Сільвії Фоссаті, тренінг-менеджера FIDIC.
Пані Фоссаті зазначає, що співробітництво між FIDIC та Центром будівельного права Королівського коледжу Лондона в галузі освіти на сьогоднішній день буде здійснюватись на експериментальній основі, і в найближчому майбутньому буде прийнято рішення щодо аналогічної співпраці з іншими навчальними закладами.
Слід зазначити, що програма з навчання інженерів-консультантів на базі Центру будівельного права Королівського коледжу Лондона розпочнеться у 2020-му році.
Перша у світі пілотна програма FIDIC із навчання та сертифікації інженерів-консультантів, у якій взяли участь 512 слухачів, була реалізована в Китаї у 2016-му році. Програма тривала два роки і складалась з трьох навчальних курсів. Програма була схвалена Державною радою Китаю і проведена FIDIC спільно з Китайською Національною Асоціацією інженерного консалтингу на базі Пекінського університету 
Таким чином, на сьогодні лише у двох країнах світу реалізуються навчальні програми FIDIC.
Отже, на цей час жодний вітчизняний навчальний заклад не акредитований та не наділений повноваженнями щодо навчання за програмами FIDIC.
В Україні навчання та сертифікація інженерів-консультантів здійснюються організаціями, які в установленому законодавством порядку акредитовані Національним агентством з акредитації України, із використанням навчальних програм, що базуються на національній нормативній базі з урахуванням міжнародного досвіду.



Інформацію використано з сайту Асоціації міст України







Назад в раздел