«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Бізнес Японії пропонує сучасні технології для прискорення відновлення України

11.09.2023


Бізнес Японії готовий долучитись до відбудови України та пропонує низку сучасних технологій, які сприятимуть прискоренню відновлення. Про це йшлося під час зустрічі Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки Юлії Свириденко з представниками бізнес-делегації Японії. Зокрема, в зустрічі брали участь представники компаній, які працюють в сферах охорони здоро’я, електронної комерції, комунікації та фінансових технологій, виробництва транспорту та промислових товарів, такі як Rakuten, Allm та інші.

“Попри продовження війни, економіка України демонструє стійкість та адаптивність і відновлюється швидше, ніж прогнозувалось раніше - за підсумками цього року ми очікуємо зростання ВВП до 4%. Наразі ми спрямовуємо основні зусилля у відбудову зруйнованого і запрошуємо інвесторів вкладати в розвиток проектів в Україні. Зі свого боку, ми здійснюємо пошук шляхів страхування інвестицій та вже маємо певні успіхи в цьому. Наразі Уряд визначив п’ять пріоритетів для швидкого відновлення: енергетика, житло, критична інфраструктура, розмінування та економічне відновлення – розвиток малого і середнього бізнесу”, - зазначила Юлія Свириденко. 

В ході зустрічі представники японського бізнесу презентували низку проектів та технологій, які пропонують реалізовувати в Україні. Так, в місті Буча за участі японського бізнесу пропонується створення зеленої індустріальної зони площею 3000 га, де здійснюватиметься виробництво зеленого водню. Це дозволить запустити місцеве виробництво відновлювальної енергії, тепла і палива та сприятиме енергетичній незалежності Бучі.

Також було презентовано технології, застосування яких буде корисним в процесі відновлення України, зокрема:

  • медичні технології та програми для прогнозування, профілактики та лікування ПТСР та розладів, пов’язаних зі стресом;
  • технологія для безпечного та швидкого обстеження будівельних майданчиків, яку можна використовувати для моніторингу інфраструктури у віддалених районах (наприклад, дамби), вона дозволяє створювати точні 3D-карти в режимі реального часу;
  • системи очистки питної води з функцією автономної роботи та обслуговування, які нині використовується в евакуаційних центрах  у постраждалих від стихійних лих районах різних країн;
  • система для наукової підтримки агровиробництва - здійснює збір  інформації щодо навколишнього середовища, погодних умов, росту рослин та аналізує її за допомогою ШІ і надає рекомендації для підвищення врожайності культур.

В свою чергу українська сторона презентувала напрацьовані українські проєкти для залучення інвестицій.











Міністерство економіки України

Назад в раздел