«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Будівельна галузь України опановує мистецтво маленьких кроків на шляху свого розвитку

28.02.2017

Будівельна галузь України опановує мистецтво маленьких кроків на шляху свого розвитку

Українська будівельна спільнота поступово опановує досвід міжнародних організацій з удосконалення будівельної діяльності та працює над налагодженням нових форм співпраці. Мета – розвиток галузі, яка задає темпи розвитку іншим суміжним галузям економіки. А важливою складовою поступу у цьому процесі є інтеграція вітчизняної будівельної індустрії в ринок Європейського Союзу. Це вимагає спільних зусиль влади, фахової спільноти та організацій громадянського суспільства, які на практиці демонструють єдність у роботі над поглибленням євроінтеграційних процесів.

Свідченням цього є Спільне розширене засідання об’єднання німецьких інженерів консультантів «Verband Beratender Ingenieure» (VBI) та «Міждержавної гільдії інженерів-консультантів» (МГІК, Україна), що відбулося в Києві 27 лютого.

Зустріч мала високий представницький рівень. Серед ключових учасників – Державний секретар Федерального Міністерства транспорту та цифрової інфраструктури Райнер Бомба, державний  секретар Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Максим Малашкін, заступник Міністра  Мінрегіону Лев Парцхаладзе,  представники міжнародних донорських організацій, експертного середовища в галузі будівництва.

«Україна йде шляхом євроінтеграції. Професійна будівельна спільнота у цьому  процесі займає активну позицію. Адже мова йде не тільки про розвиток будівельної галузі, а всієї економіки нашої країни. Країна зацікавлена не лише у залученні інвестицій, а й у підвищенні ефективності їх використання. Маю на увазі, що необхідно усунути брак досвіду укладання прозорих договорів підряду відповідно до усталених у світі канонів та ринкових механізмів контролю за їх дотриманням», – зазначив на зустрічі заступник Міністра. Він також зосередив увагу на тому, що найбільш поширеними рекомендаціями з означених питань є проформи Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC). Було відзначено, що проформи FIDIC рекомендуються до застосування переважною більшістю міжнародних фінансових структур, які здійснюють кредитування інвестиційних проектів в Україні.

Державний секретар Федерального Міністерства транспорту та цифрової інфраструктури Райнер Бомба також наголосив, що саме будівництво є ключем для успішного розвитку економіки. Він привітав зусилля України вийти на якісно новий рівень технічного регулювання у будівництві, рівень країн-членів ЄС, що, за його словами, забезпечить інвесторам чіткі, зрозумілі і легкі у реалізації норми та правила. Райнер Бомба також поінформував, що це не перший його візит в Україну. Минулорічні зустрічі з представниками Української Сторони забезпечили певні домовленості щодо співпраці в контексті надання Німецькою Стороною експертної підтримки в реформуванні автодорожної, залізничної і морських галузей. Він зазначив, що Німеччина готова надавати експертну підтримку і в реформуванні будівельної галузі.

В рамках зустрічі було підписано Меморандум про співробітництво між «Verband Beratender Ingenieure» (VBI)  та «Міждержавною гільдією інженерів-консультантів» (МГІК). Рамковий документ передбачає спільні кроки з удосконалення будівельної діяльності.

Президент «МГІК» Олександр Непомнящий та президент  «VBI» Фолкер Корнеліус назвали підписання документу одним із заходів запровадження системної взаємодії професіоналів-будівельників  України та Німеччини.

«Підписання Меморандуму про співробітництво – маленький крок на довгому шляху розвитку галузі. Але саме рухаючись крок за кроком ми зможемо досягти мети. Нас цікавить не процес, а результат. Оскільки наша країна як ніколи потребує втілення якісних і швидких рішень, які дозволять їй стати європейською не географічно, а по суті», – сказав Олександр Непомнящий.

«Побутує вислів, що допомагають тому, хто сам собі хоче допомогти. Я вітаю результативні зусилля України втілювати надскладні важливі реформи, що дозволять їй зміцнитися. Певні результати помітні вже сьогодні. Триває процес децентралізації влади. Ті ж повноваження у сфері архітектурно-будівельного контролю передані на місцевий рівень і тепер місцева влада спільно з громадою самостійно може контролювати будівництво на своїй території. Інвестору це демонструє, з ким конкретно він може мати справу на місцях. Залишилася справа за малим – запровадити зрозумілі для всіх, в тому числі і міжнародних інвесторів, законодавчі правила гри. Ми такий досвід маємо і готові ним поділитися», – зазначив Фолкер Корнеліус.

Довідка

Асоціація інженерів-консультантів Німеччини (VBI) створена у 1903 році і є провідною професійною організацією незалежних консалтингових, проектних та інженерних компаній у Німеччині. Вона налічує понад 3000 членів і є однією з найбільших консалтингових організацій у світі. Політика адміністрації  VBI спрямована на підтримання  чесної конкуренції.

Міждержавна гільдія інженерів-консультантів (МГІК) – незалежне професійне об’єднання,  метою якого є гармонізація існуючої в Україні моделі ринку інжинірингових та консалтингових послуг у відповідності до загальновизнаних міжнародних стандартів. МГІК є афільованим членом FIDIC.

Міжнародна Федерація Інженерів-Консультантів (FIDIC) найбільша міжнародна організація в сфері будівельного консультування, яка об’єднує більше 97 національних асоціацій інженерів-консультантів по всьому світу. FIDIC проводить політику глобалізації, сталого розвитку та інтегративного розуміння бізнесу.


Інформація з сайту МГІК

Назад в раздел