«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Чернігів отримає €800 тисяч від уряду Німеччини на реконструкцію водогону

12.07.2023


Чернігів отримає фінансування для реконструкції майже 2,2 км водопровідної мережі по вул. Квітневій та просп. Миру від ВНС-4. Про це сьогодні, 11 липня, під час загальноміської щотижневої наради повідомив директор КП "Чернігівводоканал" Сергій Малявко.

У квітні цього року  Чернігівська міська рада спільно з  чернігівськими підприємствами подала заявку для участі в проєкті "Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів", який фінансується Урядом Німеччини через Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) та впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні. 

Зараз стало відомо про те, що цей проєкт відібрали і він отримає фінансування.

"Наразі ми провели перемовини і чекаємо на порядок дій. Тобто, хто буде оголошувати тендер, чи ці донори, чи ми, які етапи фінансування і т. д. На реалізацію проєкту відводиться чотири місяці", — повідомив директор КП Сергій Малявко. 

Реалізація проєкту можлива на умовах співфінансування. Не менше 20% від загальної суми — це будуть кошти Чернігівської міської територіальної громади, а близько 800 тис. євро від GIZ. Як зазначив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако, цей проєкт мають координувати саме партнери, без надходження коштів у міський бюджет. 

"У відносинах з партнерами, а ми розуміємо, що у нас не буде другого шансу на відновлення, прозорість і довіра це те, що ми маємо забезпечити всіма своїми діями.  Нам краще, щоб вони оголошували тендер. Вчора у мене була продуктивна зустріч зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П'єром Ельброном.  Його країна взяла шефство над відбудовою Чернігівщини. Я чітко дав інфорацію, що кошти, які ми хочемо залучити на відновлення, нам не потрібні в бюджеті міста. Донори нехай самостійно проводять тендери, визначають за своїми процедурами підрядника, контролюють роботу. У нас є такий досвід з Червоним Хрестом (лікарня №3, пологовий, модульне містечко) — вони самі проводили всі процедури і ніхто не поставить питання стосовно їх непрозорості", — повідомив Олександр Ломако.  

Планується реконструювати майже 2,2 км водопровідної мережі, який був уражений внаслідок воєнних дій рф, що призвело до порушення його цілісності та герметичності. Умовою участі в цьому конкурсі було подання проєкту, який пришвидшить відновлення місцевого виробництва, шляхом збільшення інвестицій для ремонту та покращення базової та бізнес-інфраструктури. 

У зоні впливу цієї водопровідної мережі знаходиться 35 підприємств (наприклад, ПБП "ВИМАЛ", ТОВ "Український кардан", ТОВ "Чернігівський автозавод", ПП "Кіт і пес", ПРАТ "МЛИБОР" і т.д.) різних форм власності та декілька мікрорайонів міста, які представлені багатоповерховими будинками, а також приватною забудовою. Додатково цим водопроводом забезпечується кільцювання водогону від водопровідної насосної станції №2. 

"Дуже добре, що ці підприємства не поїхали, не релокувалися, а залишилися працювати в Чернігові. Тому, в першу чергу, це — не інфраструктурний проєкт, а підтримка місцевого виробника. Ми чекали з квітня відповіді", — говорить в.о. міського голови Олександр Ломако.






Чернігівська міська рада


Назад в раздел