«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Для відбудови України Мінвідновлення використовуватиме підходи циркулярної економіки

02.02.2024


За даними органів місцевого самоврядування, станом на кінець 2023 року, по всій країні утворилося більше 450 тисяч тонн будівельних відходів від руйнувань. 

Виступаючи на міжнародному форумі «United for Nature. Agenda for Ukraine», заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська, окремо акцентувала увагу учасників заходу на необхідності сталого управління відходами, що є одним з основних принципів запровадження циркулярної економіки.

«Ми чітко розуміємо, що управління та переробка таких величезних масштабів потребуватиме значних фінансових, людських та технологічних ресурсів. Поки в Україні немає традиції глибокої переробки будівельних відходів, показник ресайклінгу становить 6% від загальної кількості. Але у баченні великої відбудови країни ці відходи ми розглядаємо як можливий майбутній ресурс для будівельної галузі» - зазначила Наталія Козловська.

За її словами, вирішення цієї проблеми має відбуватися комплексно за наступними основними напрямками:

  • створення необхідної нормативної бази щодо технології сортування й переробки відходів та налагодження відповідних технологічних процесів;
  • розроблення каталогу будівельної продукції, виготовленої із застосуванням сировини на основі перероблених відходів;
  • подальша розробка стандартів щодо виготовлення такої будівельної продукції.

Переробка відходів від руйнувань включає сортування, обробку, виробництво та транспортування. Все це потребує значних фінансових вкладень. Тому, з боку держави мають бути розроблені відповідні економічні моделі, а також встановлені цільові показники переробки відходів від руйнувань та норми щодо обовʼязкового використання певного відсотку вторинної сировини в проєктах відновлення.


 

 

В перспективі такі цільові показники мають бути відображені і в стратегіях регіонального розвитку громад.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки Уряду Японії та Японського агентства з міжнародного співробітництва JICA Ukraine Office вже реалізує пілотний проєкт з організації місця тимчасового зберігання та лінії переробки відходів від руйнувань у Київській області. У рамках цього проєкту, в подальшому, буде розроблено план щодо поводження з відходами від руйнувань, в якому також враховуватимуться і аспекти виготовлення продукції з переробленого ресурсу.

Зараз Мінінфраструктури вивчає існуючий міжнародний досвід та результати проведених наукових досліджень, до цього процесу залучено профільні технічні комітети стандартизації.

Підтримку щодо впровадження в Україні сталого управління відходами від руйнувань надають міжнародні партнери: ПРООН, Японське агентство з міжнародного співробітництва (JICA), GIZ, USAID, Світовий Банк.






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел