«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Франція посилює допомогу у відновленні Чернігівщини

05.03.2024


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Чернігівська обласна військова адміністрація та Французька агенція міжнародного технічного співробітництва Expertise France уклали Меморандум про співпрацю у відбудові Чернігівської області.

«Наша спільна мета – сприяти якнайшвидшому відновленню регіону та довготривалій трансформації через програми і плани відновлення громад. Успішне партнерство між французькими й українськими громадами має важливе значення для сталого розвитку Чернігівщини, особливо зважаючи на поступову інтеграцію України у економічний простір Євросоюзу. Відкриття офісу взаємопідтримки громад у Чернігові вже зараз, попри триваючу російську агресію – свідчення високої залученості у відновлення України», — підкреслив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.


Вже триває спільна робота над конкретними проєктами, які будуть повністю або частково реалізовуватись на Чернігівщині, в загальному обсязі понад 5 млн. євро, зокрема:

  • консерваційні роботи даху обласного академічного театру у м.Чернігів;

  • підтримка українських стартапів та інновацій на місцевому рівні, зокрема в Чернігівській області;

  • надання пріоритетної допомоги у сфері охорони здоров’я, зокрема, відновлення протирадіаційних укриттів в центральних лікарнях Чернігівщини;

  • підтримка органів місцевого самоврядування у відновленні та децентралізації, в тому числі розробка та впровадження навчальних модулів у темах інновацій, мобільності, сільського господарства, культури та спадщини. 


Допомога Чернігівській області та її громадам, зокрема Ічні, Нового Білоусу, Нової Басані, Остеру, Прилук, Семенівки, Новгород-Сіверського району,  буде, між іншим, надана через проєкт багатогалузевої технічної допомоги mAIDan Ukraine («Майдан Україна»), проєкт APPUI Health, а також EU4InnovationEast, які реалізує агентство Expertise France. З цією метою Expertise France утворює проєктний Офіс взаємопідтримки громад у Чернігові, за участю міжнародних і місцевих експертів. 

«Агенція Expertise France забезпечить всебічну підтримку відновленню Чернігівщини, з фокусом на експертизі та інноваціях. Пріоритетними для нас є реконструкція та євроінтеграція. Ми прагнемо розпочати роботу якомога швидше, тому вже працюємо над структуруванням проєктів технічної допомоги», – зазначив Жеремі Пеллє, Генеральний директор Expertise France.


Для реалізації Меморандуму створюється Керівний комітет, який складається з представників Міністерства відновлення, Чернігівської ОВА, програми mAIDan Україна (Expertise France). Крім того, до роботи комітету залучаються представники Посольства Франції в Україні.

«Ми раді бачити значний прогрес по проєктах та високу швидкість у відновленні Чернігівщини. Франція системно і послідовно демонструє свою підтримку Україні. І ми вітаємо підписання Меморандуму як основу для поглиблення співпраці у відновленні Чернігівської області», – заявив Гаель Вейсьєр, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні.


Французька сторона вже бере активну участь у відновленні Чернігівської області. Зокрема, Чернігівщина отримала від Уряду Франції гуманітарну допомогу та підтримку у сфері транспорту та інфраструктури, у відновленні закладів культури та охорони здоров’я, а також в питаннях оцінки руйнувань та проєктування відбудови регіону. 

«Дякую Міністерству відновлення і французьким партнерам, які активно сприяють відновленню регіону. Саме французька делегація була однією з перших, хто відвідав Чернігівщину у 2022 році. Сьогодні ми отримуємо підтримку уряду Франції в питаннях транспорту та критичної інфраструктури, гуманітарних питаннях, створенні укриттів. Меморандум – це впевнене продовження цієї співпраці, і я дякую за підтримку французьких партнерів в ці непрості часи», – додав В’ячеслав Чаус, Голова Чернігівської обласної військової адміністрації.










Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел