«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Канада сприятиме інклюзивному відновленню у 19 територіальних громадах України

29.01.2024


Під час проведення спеціального круглого столу за участі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Посольства Канади в Україні, партнерів з розвитку відбувся запуск ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR). В її рамках 19 територіальних громад із 7 областей отримають експертну підтримку у сталому, інклюзивному, соціальному та економічному відновленні. На заході також були присутні представники відібраних громад. 



 

«Міністерство докладає багато зусиль для того, аби увага проєктів міжнародної технічної допомоги була зосереджена на посиленні громад. Ця взаємодія має значний позитивний вплив на життя місцевих мешканців та спроможність системи місцевого самоврядування в Україні. Громади стають більш самостійними та здатними здійснювати проєкти відновлення.
 
Я хочу подякувати Канаді за підтримку та всебічну залученість до процесів відновлення. Допомога ініціативи CLIR дозволить громадам краще зрозуміти пріоритети відбудови, отримати необхідні знання та інструменти для розробки дієвих проєктів комплексного відновлення з урахуванням потреб всіх груп мешканців», – прокоментував Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.


 

 

Загалом бажання взяти участь в ініціативи висловило понад 300 громад із 11 областей України постраждалих від війни. З відібраних громад сформували 6 груп за принципом географічної близькості та спільності потреб:

  • Київська область (Баришівка, Глеваха, Боярка, Велика Димерка)
  • Донецька та Харківська область (Близнюківська, Савенці, Балаклія)
  • Дніпропетровська область (Софіївська, Першотравенська, Апостолівська, Зеленодольська)
  • Миколаївська область (Баштанка, Березнегувате)
  • Одеська область (Шабівка, Білгород-Дністровська)
  • Чернігівська область (Холмська, Коропська, Менська)

«Під час великої війни для країни вкрай важливо, щоб територіальні громади перетворилися на лідерів відбудови. Це неможливо без розбудови на місцевому рівні глибоких компетенцій та дієвих інституцій. Комплексна експертиза, якою володіє команда CLIR в питаннях інклюзивності, гендерної орієнтованості та сталості має стати запорукою ефективного відновлення. Системний підхід дозволить посилити спроможність та стійкість територіальних громад у довгостроковій перспективі», – зазначила Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.


 

 

Експерти ініціативи CLIR нададуть відібраним громадам експертну підтримку за такими напрямками: стратегічне управління та планування, налагодження партнерств із міжнародними організаціями та залучення зовнішніх інвестицій, розвиток сфери соціальних послуг, підтримка з розробки планів і стратегій відновлення та розвитку, впровадження принципів сталого розвитку тощо.
 
Ініціатива «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR) реалізується проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» SURGe Project, який фінансується Урядом Канади на запит Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. SURGe – проєкт з інклюзивного врядування в Україні, що впроваджується компанією Alinea International та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.


423007045_777751294393054_4201542805698335889_n.jpg






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел