«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Команда Мінвідновлення провела зустріч з депутатами Європарламенту щодо актуальних питань відновлення та реформи містобудування

13.07.2023


Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури на чолі з Олександром Кубраковим за участі Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, голови Державного Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів Мустафи Найєма, Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України Олександра Новицького, керівника проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» провела робочу зустріч з Генеральним директором Єврокомісії з питань сусідства та розширення Гертом Яном Коопманом, керівниками Європейського комітету регіонів та депутатами Європейського парламенту. 


Сторони обговорили участь Євросоюзу у відбудові України, покращення прозорості та підзвітності процесу відновлення, зокрема через імплементацію реформи містобудування. За словами Олександра Кубракова, перед Україною стоять колосальні виклики відбудови і потрібно якомога швидше провести реформи, які забезпечують прозорість та підзвітність проєктів відновлення, створюють чесний ринок і конкурентне середовище.

«Ми пропонуємо системне рішення для реформування — закон 5655. Він закріплює цифровізацію та автоматизацію як базові напрямки змін у будівельній галузі. Максимальне усунення людського фактору та підвищення відповідальності за незаконні рішення дозволить мінімізувати корупційні ризики.  

Я дякую європейським партнерам за можливість діалогу про відновлення з європейськими парламентарями. Важливо почути, що прозорість та підзвітність є нашими спільними цінностями у відбудові України», — зазначив Олександр Кубраков.

У ході розмові була відзначена ефективність першого етапу містобудівної реформи – запровадженняелектронної державної системи в сфері будівництва за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». За даними аналітиків проєкту, реальний антикорупційний ефект від цифровізації будівництва сягає 1,5 мільярда гривень на рік, а економія для Української держави — 9,6 мільярда гривень.  

За словами Генерального директора Єврокомісії з питань сусідствата розширення Герта Яна Коопмана, він щиро підтримує євроінтеграційні наміри України, а також наміри реформувати будівельну галузь.



«Ми підтверджуємо важливість цифровізації та боротьби з корупцією при збереженні децентралізації, яка сприяє належному управлінню.

Зрозуміло, що новий і сучасний підхід буде необхідним для вирішення цього безпрецедентного масштабу проблем, пов’язаних з відбудовою. Він має опиратися на плідну співпрацю між різними зацікавленими сторонами на місцевому та центральному рівнях, включаючи органи влади, приватний сектор та громадські організації.

Ми закликаємо всі зацікавлені сторони розглянути важливі питання, які все ще піднімає закон, як щодо суті, так і щодо процесу.», – сказавгендиректор Єврокомісії з питань сусідства та розширення Герт Ян Коопман.

Також сторони обговорили підтримку закону 5655 серед невеликих та середніх громад України, які почали часткове відновлення та потребують впровадження цифрових інструментів підзвітності. 









Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України


Назад в раздел