«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінінфраструктури та USAID розвиватимуть стратегічне партнерство в питаннях відбудови

10.02.2023


Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів робочу зустріч із заступницею Адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ізабель Коулмен. 


 
Сторони обговорили стратегічні напрямки співпраці щодо відновлення інфраструктури та подальшої підтримки реформи децентралізації.
 
«Ми прагнемо побудувати системні та стабільні відносини з партнерами і бачимо свою роботу з Агентством США з міжнародного розвитку саме такою – прозорою і підзвітною. Ми сфокусовані на впровадженні цифрових рішеннь для управління відбудовою та заходів для попередження корупційних ризиків на всіх рівнях.
 
Одне з пріоритетних завдань – співпраця з громадами, органами місцевого самоврядування та подальше впровадження реформи децентралізації. Підтримка та посилення інституційної спроможності регіонів – важливий крок до здатності комплексно працювати з потребами відбудови. Впевнений, громади мають розуміти, що відбувається з відновленням і знатимуть, що їхня позиція буде врахована і думка – почута.
 
Також хочу подякувати команді USAID та USAID Ukraine за оперативну допомогу у відновленні енергетичної інфраструктури та неухильну підтримку у боротьбі з російським агресором», – заявив Олександр Кубраков.
 

 
Також Віце-прем’єр наголосив, що пріоритетом Міністерства є не тільки відбудова зруйнованого, але й якісне покращення інфраструктури відповідно до сучасних міжнародних стандартів.
 
У планах на 2023 рік робота над обʼєктами критичної інфраструктури – енергетики, тепло- та водопостачання, транспортному сполученні, забезпечення компенсацій за пошкоджене, чи зруйноване житло, відбудові або створення нової соціальної або адміністративної інфраструктури.
 
Особлива увага в рамках переговорів була приділена створенню антикорупційних інструментів, які б ліквідували корупційні ризики у відбудові. Зокрема, це стосується безпосередньо роботи державних інституцій, задіяних у відбудові, та закупівельних процедур.
 
У цьому контексті Олександр Кубраков наголосив на антикорупційних стандартах, які вже впроваджуються в Агентстві відновлення та розвитку інфраструктури, а також планах використання міжнародно визнаних закупівельних процедур. Зокрема, йдеться про механізми Світового банку та United Nations Procurement Division (UNPD).
 
Також сторони обговорили:
 
◾️ реалізацію «Зернової ініціативи», зокрема системні дії росії із саботажу роботи інспекційних груп в Босфорі, а також приєднання порту «Миколаїв» до участі в Ініціативі та розширення номенклатури вантажів;
 
◾️ відновлення житлової інфраструктури як необхідної умови для повернення українців в свої домівки.
 
В перемовинах також брали участь заступники Міністра Олександра Азархіна, Анна Юрченко та Юрій Васьков, Голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм, Посол США в Україні Бріджит Брінк, заступник керівника Бюро USAID у справах країн Європи та Євразії Марк Сімаковскі, директор місії USAID. Україна Джим Хоуп та інші представники USAID та посольства США в Україні.
 

 
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. Серед пріоритетних напрямків роботи Агентства в Україні – антикорупція, зміцнення демократії та механізмів врядування, протидія впливу російської агресії, розвиток економіки та підтримка енергетики України.
 
Від початку повномасштабного вторгнення росії Агентство USAID надало 9,88 мільярд доларів на програми розвитку та гуманітарну допомогу.









Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України









Назад в раздел