«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з партнерами розбудовуватиме антикорупційну систему служб відновлення

31.10.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури за підтримки Програми розвитку ООН та фінансування уряду Японії презентувало результати аналізу антикорупційної роботи та рівня професійних компетентностей антикорупційних уповноважених служб відновлення. 

Останні підпорядковані Агентству відновлення та є одним із найбільших розпорядників коштів на відбудову. З серпня по жовтень команда Міністерства та Агентства за підтримки Програми розвитку ООН проводили оцінку стану антикорупційної роботи в службах відновлення. 



Результати оцінювання дали можливість розділити уповноважених на три рівні залежно від їхніх професійних знань: початковий, базовий та просунутий. Більшість уповноважених перебувають на базовому рівні. На основі цього розроблена програма заходів для підвищення їхнього професійного рівня. 

Загалом, рівень забезпечення антикорупційної роботи служб відновлення був оцінений як базовий. 



«Антикорупційний уповноважений та керівник відіграють ключову роль для запобігання корупції в організації. Наше завдання на рівні Міністерства та Агентства “прокачати” уповноважених, щоб вони змогли побудувати на місцях дійсно ефективну систему запобігання корупції. Від останнього напряму залежить довіра до процесу відновлення, адже саме служби відновлення є одними із головним розпорядників коштів відбудови», – наголосив Заступник Міністра  розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Участь в заході взяли понад 60 уповноважених служб відновлення. За словами голови Агентства відновлення Мустафи Найєма, робота антикорупційних уповноважених та служб відновлення загалом – це про тісну та постійну взаємодію безпосередньо з Агентством. 



«Забезпечити цілісний та системний підхід до розбудови антикорупційної системи у структурі Агентства – це той принцип, за яким ми будуємо нашу з вами роботу. Ми готові допомогати службам у всіх питаннях, а особливо, що стосується запобігання корупції та реалізації своїх антикорупційних програм, адже розуміємо, що це наша спільна робота та завдання – створити чесні та прозорі правила, за якими будемо відновлювати країну», – підкреслив Мустафа Найєм. 



«Посилення прозорості та підзвітності процесів відновлення України є вирішальним фактором для покращення довіри як з боку громадян, так і міжнародної спільноти до наших державних інституцій. У цьому контексті, зміцнення антикорупційних структур не тільки сприяє створенню прозорих та відповідальних систем управління, але й закладає міцний фундамент для сталого розвитку України. Міністерство, Агентство та всі уповноважені служби відіграють ключову роль у цьому процесі, і ми в ПРООН готові надати всю необхідну підтримку та експертизу для забезпечення ефективної реалізації цих важливих ініціатив» – Христофорос Політіс, Заступник Постійного представника ПРООН в Україні

Окрема частина заходу була присвячена обміну досвідом між уповноваженими бізнесу, служб відновлення та сфери управління Міністерства, до якої долучився Глобальний договір ООН, ПАКУ та UNIC. 



Нагадаємо, у жовтні Міністерство презентувало Антикорупційну програму до 2025 року. Програма включає основні принципи покращення антикорупційної роботи в Міністерстві та галузях, 50 корупційних ризиків та заходи з їх мінімізації. 











Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел