«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністерство відновлення разом з USAID реформуватимуть сектор центрального теплопостачання

28.11.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом з Проєктом енергетичної безпеки USAID (ПЕБ) підписали Меморандум про взаєморозуміння, який має на меті відновлення, реформування та розвиток енергетичної і муніципальної інфраструктури громад, забезпечення енергетичної стійкості, включаючи, зокрема, розвиток розподіленої генерації енергії з інтегрованою когенерацією, використання відновлюваної енергії та біопалив та модернізацію централізованого теплопостачання.

«Реформування енергетичного сектору відповідно до кращих практик Європейського Союзу, оптимізація муніципальної системи теплопостачання України, популяризації широкомасштабного впровадження децентралізованого енергопостачання, інтеграція різноманітних джерел відновлюваної енергії, підвищення енергоефективності, сприятимуть декарбонізації енергетичної системи та підвищенню енергетичної безпеки України. Я вдячний американським партнерам за готовність допомагати Україні на шляху до трансформації та модернізації нашої енергосистеми», – зазначив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко.

USAID через Проєкт енергетичної безпеки надаватиме підтримку Міністерству у реформуванні сектору централізованого теплопостачання на та енергетичного сектору. Він сприятиме підвищенню енергетичної стійкості, шляхом пріоритезації концепцій проєктів енергетичної інфраструктури на муніципальному рівні, спрямованих на економічно обґрунтовану та фінансово стійку розподілену генерацію енергії з інтегрованою когенерацією, сприяння впровадженню різноманітних джерел енергії.  Важливим елементом є сприяння розвитку когенерації, що забезпечить зниження кількості потенційних відключень енергії в аварійних ситуаціях. Також це забезпечить постійне постачання енергії об’єктам критичної інфраструктури у громадах.

«Для посилення стійкості інфраструктури теплопостачання та забезпечення постачання енергії об’єктам критичної інфраструктури в місцевих громадах, ми зосередимось на підтримці низки інвестиційних проєктів для розподіленої генерації з використанням різноманітних джерел енергії і розбудові технічної спроможності органів місцевої влади і зацікавлених сторін сектору, на додачу до особливої уваги, яку ми приділятимемо розробці нормативних документів щодо розподіленої генерації у системах централізованого теплопостачання» — наголосив Майкл Трейнор, керівник Проєкту енергетичної безпеки USAID. Меморандум передбачає як співпрацю по задоволення пріоритетних потреб, так і допомогу у стратегічному плануванні відновлення та реформування енергетики та теплопостачання. Передбачається також підвищення обізнаності громадськості про відповідні реформи та законодавство, що будуть розроблятися та впроваджуватися в рамках співпраці. 












Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України













Назад в раздел