«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міністр фінансів під час зустрічі з керівництвом Atlantic Council обговорив потреби на швидке відновлення України

01.06.2023


31 травня Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з керівництвом аналітичного центру Атлантична рада (Atlantic Council), зокрема, з президентом і генеральним директором Фредеріком Кемпе, директором Євразійського центру Джоном Хербстом та віце-президентом Грехемом Брукі.

Під час зустрічі сторони обговорили підтримку міжнародних партнерів та потреби на швидке відновлення України в поточному році.

“Одним із головних завдань Міністерства фінансів України є консолідація необхідних ресурсів для першочергового відновлення України. Насамперед, вчасне залучення коштів для нагального відновлення має вирішальне значення для створення належних умов проживання людей, а також сприятиме економічному зростанню України”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України наголосив на необхідності залучення фінансування від міжнародних партнерів для потреб відновлення України. Спираючись на результати звіту Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2), Сергій Марченко зазначив, що в поточному році Україна потребує 14,1 млрд доларів США для першочергового відновлення.

“Оцінки звіту RDNA2 верифіковані та узгоджені з партнерами - це дозволяє нам консолідувати додаткові кошти на відбудову, оскільки міжнародні донори чітко розуміють потреби країни. Так, в 2023 році нам необхідно 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США вже передбачено у держбюджеті України”, - зазначив Сергій Марченко.

За словами Міністра фінансів України, під час роботи з міжнародними донорами щодо залучення коштів на першочергове відновлення в 2023 році, увага зосереджена виключно на 5 визначених пріоритетах, а саме: відновлення енергетичного сектору, відбудова пошкодженого та зруйнованого житла, гуманітарне розмінування, відновлення критичної та соціальної інфраструктури, а також підтримка приватного сектору, зокрема, малого та середнього бізнесу.

У цьому контексті Сергій Марченко розповів про діяльність Координаційної Платформи донорів України, яка зосереджена саме на консолідації коштів від міжнародних партнерів.

Міністр фінансів України також повідомив керівництву Атлантичної ради щодо підготовки конференції з питань відновлення України-2023 (URC), яка планується у Лондоні наприкінці червня цього року:

“Наступне засідання Координаційної Платформи донорів України відбудеться у Лондоні. Наразі Уряд України активно працює над розробкою проектів з відновлення, які там будуть презентовано. Розраховуємо, що страхування військових ризиків також буде однією з ключових тем для обговорення”.

Також Сергій Марченко зауважив, що посилення санкцій відносно росії та країн, які сприяють їй, є необхідним. Це матиме вагомий вплив на можливості вести загарбницьку війну проти України. А заморожені іноземними країнами активи росії мають стати основою для подальшого відновлення України. 

Довідково

26 травня 2023 року відбулось третє засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. Ініціатива об'єднує представників влади України, ЄС, країн G7, а також партнерів з міжнародних фінансових установ, зокрема Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду та Світового банку.






Міністерство фінансів України


Назад в раздел