«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Мінрегіон розпочав системний перегляд регулювання будівельної галузі

27.12.2016

Мінрегіон розпочав системний перегляд регулювання будівельної галузі

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе на спільному прес-брифінгу з експертами Офісу ефективного регулювання BRDO «Перегляд регуляторних актів за ринками. Як це працюватиме?». BRDO представляли Голова офісу Олексій Гончарук та керівник сектору «Будівництво» Олена Шуляк.

«Будівельна галузь має величезний потенціал і могла б дати економіці потужний поштовх до зростання. Проте сьогодні багаж регуляторних проблем стримує розвиток галузі, що дає не більше 2,3% ВВП країни проти 8% у 1991-му, і утримує Україну наприкінці рейтингу Doing Business за критерієм «Отримання дозволів на будівництво». Впевнений, що за допомогою бізнесу, експертів та міжнародних партнерів ми вже протягом найближчого року створимо умови не тільки для розвитку галузі будівництва, але й для залучення інвестицій та створення нових робочих місць. Сподіваюся, що нове регулювання для 55 ринків буде розроблене вже в 2017 році», — зазначив Лев Парцхаладзе.

Олексій Гончарук у ході виступу зазначив, що перегляд ринків проводиться в Україні вперше і це свідчення того, що Україна крок за кроком впроваджує нові стандарти ефективного регулювання, що дозволить зробити його прогнозованим, якісним та вимірюваним.

«За кількістю економічних реформ ми знаходимось на 11 місці, запровадивши 32 реформи. А за якістю в рейтингу Doing Business 2017, займаємо 80-те. Перед нами Монголія, Ботсвана та Бутан. В той же час, наші найближчі сусіди – Польща та Румунія займають 24-е місце (при запроваджених 10 реформах) і 36 місце (12 реформ) відповідно. Тобто, реформи робляться, але бажаного ефекту немає. Чому так? Бо рішення фрагментарні, цілі не вимірювані, а підхід не по суті, а по формі», — зауважив експерт.

Олена Шуляк, керівник сектору «Будівництво» розповіла, що відповідно плану перегляду ринків вже протягом першого півріччя 2017 року можна буде отримати комплексну картину регулювання ринків та окремих процесів. Зокрема, виробництва будівельних матеріалів штучного та природного походження, нежитлового та промислового будівництва, будівництва житла тощо. Перший на черзі – ринок металевих будівельних конструкцій, який відіграє значну роль у промисловому, інфраструктурному та комерційному будівництвах.

«Це буде не лише картинка існуючих проблем, це будуть збалансовані пропозиції у вигляді конкретних законодавчих ініціатив щодо його реформування», — прокоментувала процес Олена Шуляк.

Довідково:

Інвентаризація виявила щонайменше 150 регуляторних актів для будівельної галузі, які безпосередньо відносяться до компетенції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та потрапляють до плану першочергового перегляду. Паралельно галузь була сегментована на 55 ринків, з яких 48 становлять групу ринків будівельних виробів.Робоча група з системного перегляду регуляторного поля будівельної галузі, яка об’єднує представників Мінрегіону, ДРС, бізнесу та експертів, провела інвентаризацію регуляторних актів, аудит цілей регулювання та сегментацію (з огляду на регулювання) будівельної галузі.

Розроблена Офісом ефективного регулювання на базі кращих світових практик методика системного перегляду передбачає низку взаємопов’язаних етапів: від інвентаризації (регуляторних актів, цілей, впливу та затрат для бізнесу) та аналізу стану ринків до розробки регуляторних моделей (з консультаціями з усіма зацікавленими сторонами – державою, бізнесом та споживачами) і підготовки нових регуляторних актів.

img_8182


Інформація використана з сайта Мінрегіону

Назад в раздел