«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Міжнародних партнерів запрошують до розробки законодавчої рамки для процесів відновлення

12.09.2023


Успішне відновлення вимагає широкого набору інструментів, методик та нормативних змін. Вже зараз необхідно окреслити законодавчу рамку відновлення, врахувавши позитивний досвід роботи Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков під час Конференції «Прозоре та підзвітне відновлення: досвід 2023, очікування 2024». 


 

Завдяки роботі Міжвідомчої робочої групи, 310 регіональних проєктів відновлення можуть бути профінансовані з Фонду ліквідації на суму понад 11 мільярдів гривень. Це проєкти, які дозволяють повертати життя в постраждалі громади, відновлювати зруйноване житло, обʼєкти критичної інфраструктури, лікарні, школи та дитячі садочки.
 
“Цього року нам вдалося закласти фундамент для ефективного, прозорого та підзвітного відновлення. Одним з ключових інструментів став Фонд ліквідації. Головне завдання зараз — це законодавче закріплення кращих практик. Дякую партнерам та експертам, які долучились до втілення нових інструментів та процедур. Сподіваємося на подальшу спільну роботу — як з оновленим Фондом, так і з відновленням в цілому”, — підкреслив Олександр Кубраков.


 

 

Штефан Шльойнінг, керівник відділу співпраці Представництва ЄС в Україні, наголосив на відданості Європейського Союзу подальшій підтримці України під час повномасштабного вторгнення рф та під час відновлення.
 
“Україна стала країною-кандидатом на членство в ЄС, даючи відсіч безжальному агресору. Це виклик, який ми усвідомлюємо і дуже поважаємо: відновлення та реформи повинні йти пліч-о-пліч. Тому Європейська Комісія запропонувала Механізм підтримки України обсягом до 50 мільярдів євро, щоб допомогти країні відновитися, просуваючись вперед на шляху до вступу до ЄС. Ключовим буде прозоре та стале використання цих коштів, максимально зменшуючи корупційні ризики. Потужна антикорупційна архітектура — на всіх рівнях, включно із ефективним незалежним аудитом - залишається неодмінною для європейського майбутнього України, і ми готові її підтримати”, — підкреслив Stefan Schleuning.
 
Серед головних результатів роботи Фонду ліквідації учасники конференції зазначили наступні:
 
▪️цілеспрямована допомога громадам: 80% усіх профінансованих регіональних проєктів було подано органами місцевого самоврядування

▪️єдині правила для відбору проєктів через методику пріоритезації проєктів, розроблену разом з експертами Коаліції громадських організацій RISE Ukraine

▪️використання цифрових інструментів: всі проєкти, що отримують фінансування з Фонду, внесені в цифрову екосистему управління відбудовою DREAM

▪️прозорість процедур: всі засідання Міжвідомчої робочої групи транслювались онлайн, а матеріали опубліковані у відкритому доступі.
 
У жовтні 2023 року буде завершено дослідження щодо вдосконалення та інституціоналізації Фонду ліквідації. В наступному році його діяльність має бути оновлена з урахуванням рекомендацій та оновлень екосистеми DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням.

Конференція «Прозоре та підзвітне відновлення: досвід 2023, очікування 2024» є спільною ініціативою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство відновлення) та Антикорупційної ініціативи ЄС EUACI.
 
Участь в заході взяли представники громадських організацій, Коаліції RISE Ukraine, депутатського корпусу, міжнародних організацій, які активно залучені до відновлення України.


 

















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел