«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

На Київщині роботи з відбудови за програмою United24 активно проводяться на 17 із 18 обʼєктів

14.11.2023


У Київській обласній військовій адміністрації в рамках діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» провели чергову розширену нараду щодо забезпечення прозорості, підзвітності, управління та якості процесу відбудови житла на Київщині. Нарада відбулася за участі підрядників, які відбудовують обʼєкти за кошти UNITED24,  представників робочої групи «Прозорість та підзвітність», Спостережної ради з питань відбудови.

Наразі за програмою UNITED24 роботи активно тривають на 17 із 18 обʼєктах. 

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що перед нарадою отримав скаргу від мешканців одного з будинків, який ремонтують у селі Мила. Через неякісно виконані роботи з перекриття даху та встановлення вікон затопило низку квартир.

«Підрядник гарантує, що все відремонтує власним коштом. Цього тижня особисто поїду на цей обʼєкт, щоб поспілкуватися з мешканцями та подивитися, як відбуваються роботи. Це будинок, який одним із перших почали відбудовувати. Я неодноразово був там, бо вже були скарги мешканців на процес робіт. Попередив підрядника, що ніхто гратися і заплющувати очі на їхню бездіяльність не буде. Якщо якість робіт незадовільна – буде кримінальна відповідальність», – зауважив Руслан Кравченко.

Начальник Київської ОВА також повідомив, що відвідає ще один обʼєкт у селі Мила. Тут також чимало проблем і запитань до підрядника. Відставання від графіку робіт – 2 місяці.

Заслухали підрядників за кожним обʼєктом. Основні порушення:

– відставання від графіка робіт;

– недостатня кількість працівників на обʼєктах;

– незадовільна якість робіт.

«Усіх підрядників попередив, що за порушення умов договору доведеться юридично відповідати. Від штрафних санкцій до розірвання договору. Всі брали на себе конкретні зобов’язання. Мають їх виконувати. Мешканці не мають бути заручниками, чути незрозумілі пояснення, чому роботи ведуться неякісно, або, що заважають погані погодні умови.  У всіх часу було достатньо. Ніхто не змушував підрядників брати участь у тому чи іншому тендері та підписувати договір. Тому слухати, що не можуть працювати, бо в листопаді «раптово» пішов дощ, ніхто не буде», – підкреслив Руслан Кравченко.  

За кожним обʼєктом свої зауваження висловили й представники ПРООН, які надають технічну підтримку. Чимало запитань було і в правоохоронців. 

Начальник КОВА нагадав, що наразі відбуваються комісійні перевірки процесів відбудови обʼєктів, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Паралельно розпочнуться виїзди і на обʼєкти UNITED24. 

«У нас єдина позиція – якісна відбудова, ефективне використання коштів та виключення будь-якої корупційної складової. Ми всі працюємо винятково для людей. І вони повинні не просто якомога швидше повернутися в свої домівки. А в якісно відбудовані, щоб потім не протікав дах, не затоплювало квартири і не дуло з усіх щілин», – додав Руслан Кравченко.




















Київська обласна військова адміністрація 

Назад в раздел