«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

На порталі е-послуг Дія невдовзі буде запущено оновлену послугу отримання дозволу на будівництво

01.03.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації України невдовзі запустять оновлену послугу отримання дозволу на будівництво на порталі е-послуг Дія. Тепер для отримання дозволу замовнику будівництва не доведеться вносити інформацію вручну та додавати скани документів. 

Наразі послуга буде доступна тільки для бета-тестування, записатись на нього можна за посиланням: https://t.me/diia_beta_bot?start=home
 
«Нові цифрові інструменти є частиною масштабної реформи містобудування, запущеної законопроєктом №5655. В її основі – цифровізація дозвільних документів та автоматизація процедур у будівництві. Ми хочемо максимально усунути чиновника з системи прийняття рішень і таким чином мінімізувати будь-які корупційні ризики.
 
У питання впровадження реформи розраховуємо на плідну співпрацю з іншими державними відомствами, місцевим самоврядуванням та експертною громадськістю» – прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.
 
Як це працює?
 
Замовнику будівництва потрібно обрати послугу «Дозвіл на виконання робіт» та вказати Реєстраційний номер проєктної документації в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

Після цього дані дані автоматично підтягнуться і користувач послуги зможе просто перевірити їх коректність. Раніше потрібно було вручну завантажувати багато необхідних скан-копій документів.

Також перед відправкою заявки система перевірятиме її на наявність помилок та інформуватиме замовника про них, аби він міг внести необхідні зміни ще до того, як документи потраплять на розгляд в органи будівельного контролю. Раніше кожна помилка призводила до гарантованої відмови і початку всієї роботи заново.
 
Для кого ця послуга?
Сервіс буде доступний для людей та компаній, які хочуть розпочати будівництво об’єктів СС2 і СС3 класу наслідків. Це, зокрема, багатоповерхові житлові будинки, торговельно-розважальні центри та промислові об’єкти тощо.
 
Саме для них наразі відкрите бета-тестування оновленої послуги.
 
Оновлення реалізовано за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.
 
Нагадаємо, в грудні минулого року підтримала законопроєкт №5655, який передбачає зміну підходів до містобудування, зокрема максимальну цифровізацію процесів та автоматизацію дій з надання необхідних дозволів.






Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України






Назад в раздел