«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Олександр Кубраков обговорив із представниками міжнародних банків фінансування проєктів відновлення

14.02.2024


Віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів практичні зустрічі з провідними міжнародними банками – Банком розвитку Ради Європи, Світовим банком, Європейським Інвестиційним банком.
На порядку денному – фінансування пріоритетних проєктів відновлення – житла, критичної та соціальної інфраструктури, залучення інвестицій у розвиток української економіки, модернізація транспортного сектору.

 

Банк розвитку Ради Європи

 

Розглядаються декілька спільних проєктів, спрямованих на відновлення житла. Майже 700 людей вже отримали компенсації за знищене росіянами житло і змогли придбали собі нове. Банк схвально оцінив цю програму, підкресливши її антикорупційну складову. Партнери розглядають можливість долучитися до подальшого фінансування. Йдеться про 100 мільйонів євро з можливістю збільшення. Також в планах 2 додаткові проекти: ремонт багатоквартирних будинків та доступна іпотека для ВПО.

 

Світовий банк

 

Україна працює спільно зі Світовим банком щодо відновлення житла, а також модернізації транспортної інфраструктури. Минулого року за підтримки Світового банку запустили програму єВідновлення і фактично 40 тисяч українців вже отримали державну грошову допомогу на ремонти у будинках, що постраждали від російської агресії. О. Кубраков впевнений, що цього року фінансування проєкту буде продовжено. У фокусі також продовження проєкту RELINK для транспортного сектору. Він передбачає модернізацію мережі автомобільних доріг та залізниці та портів.

 

Європейський інвестиційний банк

 

Є 13 спільних проєктів на різних стадіях реалізації. Йдеться про проєкти Агентства відновлення, Укрзалізниці, Укрпошти, а також окремі проєкти, спрямовані на розвиток водопостачання на Миколаївщині, відновлення обʼєктів соціальноїʼ інфраструктури, муніципальний транспорт. Також очікується погодження двох проєктних пропозицій: UKRAINE RECOVERY III – відновлення закладів освіти, охорони здоров'я, об'єктів критичної інфраструктури та UKRAINE WATER RECOVERY – забезпечення населення регіонів України достатньою кількістю якісної питної води та належним водовідведенням».






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел