«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Олександр Кубраков про підсумки участі команди Міністерства у роботі Мюнхенської безпекової конференції-2024

19.02.2024


17 лютого, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков взяв участь у панельній дискусії «Україна в центрі уваги» на полях Мюнхенської конференції з безпеки. До обговорення також долучилися Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, Сенатор, член спеціального комітету Сенату з розвідки США Мітч Макконелл та Міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна.

«Ми всі повинні робити не щось, а все можливе для поразки агресора». Ці слова Президента України Володимира Зеленського стали ключовими на цьогорічній Munich Security Conference.

«Серед дискусій та тем, які були у нашому фокусі – відбудова та відновлення України під час війни, Безпека Українського коридору у Чорному морі, проєкти з міжнародними фінансовими організаціями та бізнесом.


  

 

Разом з тим, кожна зустріч та дискусія починалися з питань безпеки та оборони, нашим партнерам важливо нагадувати і показувати, як наявність ППО, зброї високої дальності, РЕБ та РЛС дає нам можливість не просто виживати, але і розвиватися, відбудовувати свою інфраструктуру та економіку.

Мав честь поговорити з Міністром оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен, та з Робом Бауером, головою Військового комітету НАТО, який пояснює усьому світові, що відсутність належних інвестицій в оборонний сектор – це не тільки політичний, але і економічний програш західного світу.

Важливі зустрічі відбулися з німецькими колегами – Міністром Свеньєю Шульце, Віце-Канцлером Німеччини Робертом Габеком та Державним секретарем Федерального канцлера Йоргом Кукісом. Маємо значний прогрес у роботі з громадами та регіонами, проєктах відбудови, розвитку розподіленої генерації та енергоефективності.


 

 

На зустрічі з німецьким бізнесом, одразу три великих виробника підтвердили, що показники їх роботи в Україні у 2023 році навіть перевищили аналогічні показники до повномасштабного вторгнення. Всупереч викликам війни, бізнес в Україні показує стійкість та інноваційність.

Серед важливих тем обговорень – підготовка до Конференції присвяченій відбудові та реформам України у Берліні, яка запланована на червень 2024 року. Дякую Німецькому уряду за рішучість і готовність надати Україні максимуму можливостей на цьому заході – фінансових та політичних.

Також радий був особисто познайомитися з Еріком Бейсвенгером, Державним міністром з європейських і міжнародних справ Баварії. З перших днів повномасштабного вторгнення Баварія істотно допомагає Україні, а на 2024 рік земля запланувала рекордну допомогу обсягом 10 млн євро. Плануємо посилити співпрацю у рамках Постійної Україно-Баварської робочої комісії, яку я очолюю з українського боку.

Маючи постійний діалог та інтенсивну співпрацю з партнерами з США, у Мюнхені мали можливість обговорити найважливіші питання – макрофінансова допомога Україні, та кошти на відбудову, реформи та залучення бізнесу. Дякую за підтримку Пенні Пріцкер, Спеціальній представниці США з питань економічного відновлення України, Джіму О’Брайєну, Помічнику держсекретаря США у справах Європи та Євразії, Скотту Нейтану, голові Development Finance Corporation та Джеффрі Паєтту, заступнику Державного секретаря США.

Міжнародний бізнес та політичні еліти країн-партнерів чудово розуміють значення сталої роботи Українського коридору в Чорному морі. Чотири дискусії в рамках Мюнхенської конференції були присвячені цій темі. Поруч з успіхами коридору, який дає Україні шанс відновити обсяги експорту морем, маємо наростаючу проблему на кордоні з Польщею. Важко переоцінити економічні та політичні наслідки протестів фермерів для країни, яка знаходиться під постійними атаками ворога.

Практичні питання вдалося обговорити з Оділь Рено-Бассо, Президенткою Європейського банку реконструкції та розвитку. Маємо ТОП-10 інфраструктурних проєктів, спрямованих на покращення експортної логістики, транспортного сполучення в Україні, розглядаємо можливість розширення портфелю проєктів з українськими містами.

Одна із найбільш надихаючих тез – від Акселя фон Тротсенбурга, керуючого директор Світового банку з питань операційної діяльності. Пан Аксель переконаний, що Україна вже напрацювала ряд реформ та цифрових рішень, які змінюють їхню роботу в світі – починаючи від Реєстру пошкодженого та знищеного майна, до надання допомоги через систему єВідновлення, DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням та звісно – Дію. На багатьох зустрічах, було очевидно, що найбільш розвиненим країнам часто важко осягнути рівень цифрових рішень, доступних українцям, ми дійсно можемо давати світові інновації.

Вдячний Німеччині за захід такого рівня, який допомагає тримати Україну у фокусі світу, закликати до боротьби за спільні цінності», - поїнформував Олександр Кубраков.





















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел