«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Олександр Кубраков про житлові сертифікати та фінансування відбудови

17.01.2024


У 2023 році стартувало будівництво понад 200 котеджних містечок по всій країні. Експерти очікують збільшення попиту на них через програму єОселя.

На початку 2024 року перші родини, чиє житло було повністю зруйноване внаслідок бойових дій, стали власниками нових осель. Вони отримали компенсацію за знищене майно, реалізувавши житлові сертифікати у межах програми "Відновлення", яку запустило Міністерство розвитку громади, території та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації та за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державних управліннях та послугах/TAPAS".

Сертифікат засвідчує та гарантує зобов'язання держави профінансувати придбання нового житла замість зруйнованого. 

Про збитки житлового фонду та фінансування програми єВідновлення

Люди, чиє житло пошкоджене або зруйноване, можуть залишити інформаційні повідомлення про це через застосунок Дія. На сьогодні таких повідомлень більше ніж півмільйона. Це об'єкти нерухомості, які були пошкоджені або повністю зруйновані внаслідок російської агресії, включно з розташованими на тимчасово окупованих територіях.

Це важливий індикатор, який демонструє масштаби руйнування та впливає на оцінку потреби у фінансуванні. До речі, зараз Кабмін, група Світового банку, Європейська комісія та ООН готують третю спільну оцінку потреб України на відновлення. У попередніх звітах цифра сягала 30-40 млрд доларів на відновлення житла.

На сьогодні для фінансування програми компенсації за знищене житло ми використовуємо Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. У ньому закладено 5,8 млрд гривень фінансування.

У цю суму входять арештовані в Україні гроші російського Сбербанку. Якщо будуть додаткові такі активи РФ, то вони також можуть стати джерелом виплати. Звичайно, що паралельно працюємо з партнерами.

За нашими прогнозами, на цей рік буде потрібно додатково ще близько 10 млрд гривень для виплати компенсацій і державної грошової допомоги на ремонт. Ми проговорили це питання під час планування бюджету на 2024 рік з Міністерством фінансів та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Наразі надійшло приблизно 8 тисяч заявок на компенсацію, з них опрацьовано понад 2 тисячі, але робота не зупиняється ні на день. Найбільше заявок подано в Київській та Харківській області.

Експериментальний проєкт у Мелітополі

Заявку на виплату компенсації можуть подати лише жителі підконтрольних областей України. Однак зараз діє пілотний проєкт щодо оцінки знищеного житла у тимчасово окупованому Мелітополі. Створено спеціальну комісію, куди входять представники місцевого самоврядування. Ця комісія, звичайно, не може виїхати на місце і зафіксувати, що житло не підлягає відновленню. Тому тестується використання джерел супутникових знімків та/або іншої інформації, щоб пересвідчитися, що житло не підлягає відновленню.

Пілотний проєкт має завершитися в середині лютого і тоді буде зрозуміло, коли і яким чином ми можемо масштабувати об’єкт на інші тимчасово окуповані території.

Хто може отримати сертифікат

Сертифікат можуть отримати ті громадяни, чиє житло було знищено внаслідок бойових дій від 24 лютого 2022 року. Також важливо не мати судимості за злочини проти держави та не перебувати у санкційному списку.

Пріоритет у розгляді заяви мають учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок бойових дій, мобілізовані, сім'ї загиблих військових; багатодітні родини; люди з інвалідністю I та II груп. Ранжування проходить автоматично в системі.

Люди, які перебувають за кордоном, також можуть подаватись на сертифікати. Однак важливо, щоб на місці міг бути присутній уповноважений представник, щоб комісія могла скласти акт на знищений об’єкт або надати додаткові документи (підтвердити наявність пільг заявника та інше).

Які типи житла можна отримати та чи є обмеження

За сертифікатом можна придбати квартиру, будинок житлового типу, садовий та дачний будинок, інше житлове приміщення (кімнату в гуртожитку) або зробити інвестицію в нерухомість.

У міністерстві наголошують, що люди не обмежені у виборі житла, вони мають право самостійно обирати ті об’єкти нерухомості, які забажають у будь-якому регіоні України. Якщо представники органів місцевого самоврядування або будь-які інші посадові особи направляють до конкретного забудовника, девелопера чи нотаріуса, погрожують не дати сертифікат, то потрібно негайно звернутися до:

- гарячої лінії з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351-48-00

- урядового контактного центру: 1545

- правоохоронних органів – Національної поліції 102 та на спеціальну лінію НАБУ – 0 800 213 200

Як отримати сертифікат на житло (покрокова інструкція)

Повідомте про знищене майно

Спочатку потрібно подати інформаційне повідомлення про знищене майно у застосунку чи через портал Дія або ж в паперовій формі в Центрі надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Надішліть заяву

Заяву про надання компенсації потрібно надіслати через Дію. Її розглядають комісії органів місцевого самоврядування, які підтверджують, що майно було зруйноване саме внаслідок бойових дій після 24 лютого 2022 року.

Комісії за законом мають 30 днів, щоб розглянути та опрацювати заявку. Водночас треба розуміти, що у прифронтових областях у комісій можуть бути складнощі з опрацюванням заяв через обстріли та фізичну нестачу людей у комісіях. Тому іноді заяви можуть розглядатися у довший термін.

Комісії також розраховують суму компенсації та формують житловий сертифікат. Розмір компенсації розраховують за спеціальною формулою, що зафіксована у постанові Кабінету міністрів №600. Вона містить декілька коефіцієнтів, зокрема вік житла, його розмір та регіон розташування. 


20240115172630-4501.jpg


Наприклад, квартира 1960 року 70 квадратів у Харкові – 1,6 млн грн, а будинок 70 кв.м на Херсонщині – 1,3 млн грн.


20240115172700-7874.jpg


Якщо людина не погоджується з сумою компенсації, то вона може звернутися з заявою до органів місцевого самоврядування або на гарячу лінію Мінвідновлення. Разом з тим, як зазначають у міністерстві, таких випадків ще не було. Всі чеклісти, формули відкриті та публічні, тож кожен із заявників може пересвідчитися у правильності нарахування.

Отримайте сформований сертифікат у Дії

Після визначення суми компенсації сертифікат генерується в Дії, про що прийде сповіщення (розділ єВідновлення – Сертифікати на виплат).

Обирайте оселю

Після отримання сертифіката необхідно обрати житло. Якщо вартість обраної оселі вища, ніж вартість сертифіката – є можливість додати власні кошти. Якщо ж менша – нотаріус фіксує це в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Проте різницю людина отримати поки ще не зможе. У міністерстві розраховують, що це стане можливим після стягнення репарацій з Росії. 

Перші 5 років оселя, придбана за кошт сертифіката, не може бути відчужена. Зокрема, для уникнення афер та інших незаконних дій з майном.

Домовтеся з продавцем та бронюйте кошти

Бронювати кошти потрібно також у Дії. Завдяки бронюванню у системі фіксується намір придбати житло. Протягом 5 робочих днів надходить підтвердження в застосунку, що кошти є і можна укладати угоду купівлі-продажу. На укладання угоди є 30 днів – якщо ви не вклалися у цей термін, необхідно повторно подавати заяву на бронювання коштів.

Припиніть право власності

Це можна зробити через нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або в ЦНАПі. Для цього на руках треба мати 3 документи: заяву; документ, що засвідчує право власності; технічний звіт про повне знищення майна, який може замовити комісія органів місцевого самоврядування. У разі припинення права власності на знищений будинок, земельна ділянка залишається у власності. 

Оформлюйте угоду купівлі-продажу

Нотаріус має оформити угоду. Тоді протягом 5 днів на рахунок продавця будуть перераховані кошти. Список нотаріусів, які можуть укладати такі угоди, можна переглянути за посиланням. Перелік фахівців по всій країні постійно збільшується.

Чи можна відбудувати будинок на своїй ділянці

Така можливість відкриється не пізніше березня 2024 року.

Для північного регіону Київської області розповсюджена ситуація, коли люди не планують переїзд і готуються до відбудови на власній земельній ділянці.

Чи можна сертифікати використовувати як перший внесок за житло в межах єОселі?

Поки ні, але відповідний законопроєкт на розгляді у Верховній Раді. Я сподіваюся, що на найближчих пленарних засіданнях він буде проголосований у другому читанні.

Якщо моє житло підлягає відновленню, на яку компенсацію можна розраховувати?

Комісія органів місцевого самоврядування має засвідчити, що житло може бути відновленим і визначає ступінь ремонту – терміновий чи капітальний. У разі серйозних пошкоджень багатоквартирних будинків, коли пошкоджені місця загального користування (наприклад, дах чи підʼїзд), саме місцева влада визначає подальше джерело фінансування: місцевий бюджет, партнерські чи донорські програми, державний бюджет, наприклад, Фонд ліквідації.   

Якщо ми говоримо про капітальні ремонти саме житла, то у  рамках програми єВідновлення передбачено виділення до 350 тисяч гривень допомоги для ремонту пошкоджених квартир та до 500 тисяч – для ремонту приватних будинків. Сума розраховується за спеціальним чеклістом з визначення розміру допомоги для відновлення пошкодженого житла. Комісія фотографує житло та завантажує дані в Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна.

Водночас гроші на ремонт не видаються на територіях, де ведуться бойові дії. Перелік затверджений наказом Мінреінтеграції № 309.

Міністерство продовжує програму єВідновлення і вже близько 40 тисяч заявок було погоджено на понад 3,3 млрд гривень. Ця програма взірцевий приклад співпраці центральних органів влади та органів місцевого самоврядування. Ми бачимо статистику щодо громад щодо реалізації програми та більшість із них впоралася з поставленою задачею.













Інформаційна агенція ЛIГАБiзнесIнформ

Назад в раздел