«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Олександр Кубраков розповів міжнародним партнерам про напрацювання у сфері відновлення та пріоритети на 2024 рік

15.02.2024


Під час 8 засідання Керівного комітету Міжвідомчої донорської координаційної платформи за участі представників країн Великої Сімки, Європейської Комісії та представників Кореї, Швеції, Нідерландів та Норвегії, країн, що офіційно приєдналися до платформи сьогодні. 

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів про ключові напрацювання у сфері відновлення у 2023 році, а також про пріоритети на 2024 рік.

«Дякую усім членам Багатосторонньої координаційної платформи донорів за підтримку та допомогу у відновленні України. Хочу окремо привітати наших нових членів і спостерігачів, розширення цієї платформи є важливим символом широкої підтримки відновлення серед наших партнерів та сусідів.

Працюємо над впровадженням критично важливих проєктів відновлення, які підвищать економічну стійкість, стійкість нашої інфраструктури, розширять наш експортний потенціал і покращать якість життя українців», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Серед ключових пріоритетів відновлення у 2024 році Олександр Кубраков відзначив:

1. Будівництво та ремонт пошкодженого та зруйнованого житла, сімейних дитячих будинків, будинків соціальної допомоги тощо.
2. Відновлення та розширення експортного потенціалу України через розвиток доріг, залізниці, річкові та морські шляхи.
3. Децентралізація енергетичної системи, її захист, підвищення її стійкості і продуктивності.
4. Забезпечення фінансових стимулів та доступу до фінансування для бізнес-сектору, наших фермерів, підприємців.
5. Збільшення потенціалу з розмінування.
6. Відновлення та модернізація медичних закладів, з фокусом на реабілітацію та підтримку ментального здоров’я.
7. Забезпечення умов для безпечної та якісної освіти, повноцінного шкільного харчування, будівництво та ремонт укриттів тощо.
9. Забезпечення обладнанням, ресурсами і засобами зв’язку для служб цивільного захисту та реагування на надзвичайні ситуації.

Це лише частина потреб відновлення у 2024 році. Кожен з напрямків також потребує впровадження відповідних реформ, в кожному з цих секторів, а також залучення фінансування.

Віце-прем’єр-міністр також закликав до тісної співпраці в питаннях використання заморожених активів рф для відновлення України. Це питання важливе як з погляду справедливості, так і враховуючи загальну вартість потреб у відновленні і модернізації України.

Завершено відновлення понад 3800 багатоквартирних та 19 тис. приватних будинків, на понад 400 шкіл та 200 дитсадків, майже 400 медичних закладів та установ соціального захисту, 9200 об’єктів критичної інфраструктури, близько 450 об’єктів теплопостачання та понад 200 об’єктів водопостачання й водовідведення. Проведено аварійний ремонт понад 2000 км доріг, відновлено 115 автомобільних мостів, близько 26 км залізничної інфраструктури та 46 залізничних мостів. Завершується будівництво безпрецедентного за масштабом магістрального водопроводу довжиною у 145 кілометрів, щоб забезпечити питною водою території, що постраждали від підриву греблі Каховської ГЕС.

Крім того, у 2023 році Україна підтвердила свій шлях до вступу в ЄС. Підготовлено амбітний набір реформ у рамках Плану України, який пов’язаний із програмою Ukraine Facility Європейської комісії. Впроваджується цифрова екосистема управління відновленням DREAM, яка вже містить понад 1900 проєктів по всій країні, і ця кількість постійно збільшується. DREAM забезпечує прозорість та підзвітність реалізації проєктів відновлення, дозволяючи громадянському суспільству та донорам контролювати проєкти відновлення в режимі реального часу за принципом “всі бачать все”.












Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел