«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

ПРООН надасть експертну підтримку Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України у підвищенні прозорості проєктів відбудови

20.04.2023


Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні надасть експертну підтримку Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України у підвищенні прозорості проєктів відбудови. Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма з постійним представником ПРООН Яко Сільє.
 
Під час зустрічі обговорили поточні результати спільних з Міністерством проєктів та визначили потенційні сфери для подальшої співпраці.
 
«Для успішної роботи над відновленням України нам потрібні не лише інвестиції. Зараз ми вибудовуємо інфраструктуру довіри з міжнародними партнерами, бізнесом, експертною спільнотою та громадянами. Для укріплення цієї довіри важливо розвивати антикорупційну систему в організації, яка здатна бачити всередині корупційні ризики, запобігти їх реалізації завдяки дотриманню підзвітності та прозорості всіх процесів», – наголосив Сергій Деркач.
 
Голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм привітав початок співпраці з ПРООН в цьому напрямку та наголосив на важливості розробки механізму контролю прозорості усіх проєктів з відновлення України.
 
«Команда Агентства відновлення отримала сьогодні потужного партнера, експертна підтримка якого допоможе нам удосконалити систему підзвітності та прозорості процесу відбудови. Ми зможемо інтегрувати найкращі практики ПРООН у механізм контролю за використанням кожної гривні чи долара і підвищити таким чином довіру міжнародних партнерів та донорів відновлення України», – сказав Мустафа Найєм.
 
За словами постійного представника Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні Яко Сільє, підвищення прозорості всіх проєктів з відновлення та розвитку інфраструктури є ключовим фактором ефективного державного управління та гарантією належного використання не лише державних, а й міжнародних фінансових ресурсів.
 
«Співпраця між ПРООН, Мінвідновлення і Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури є важливим кроком у забезпеченні належного рівня контролю та підзвітності в процесі відновлення», – сказав він.
 
Нагадаємо, ПРООН також підтримує роботу Міністерства з кількох напрямків, зокрема, щодо:
 
◾️ проведення оцінки корупційних ризиків існуючих процесів відбудови;
◾️ проведення серії тренінгів щодо використання прозорих інструментів та механізмів при відбудові для працівників Міністерства, підприємств зі сфери управління, а також для органів місцевого самоврядування;
◾️ підвищення прозорості та підзвітності протягом процесу відновлення на місцевому рівні;
◾️ дослідження впливу корупції на досягнення Цілей сталого розвитку.
 
Підтримка Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також Агентства відновлення та розвитку інфраструктури здійснюватиметься в рамках проєктів ПРООН «Зміцнення потенціалу кризового управління та реагування на надзвичайні ситуації на всіх рівнях органів державної влади» та «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною», що впроваджуються ПРООН в Україні за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Японії.
 
Проєкти передбачають допомогу Україні за низкою напрямків, зокрема, відновлення критичної інфраструктури, закупівля рятувального обладнання, в також посилення державної системи врегулювання кризових ситуацій.


 







Назад в раздел