«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Партнери з Японії консультуватимуть Агентство відновлення з питань відбудови

27.10.2023


Японське Агентство реконструкції, яке має багаторічний досвід успішного відновлення масштабних пошкоджень після стихійного лиха, готове допомагати Агентству відновлення України у відбудові та у кількох напрямках реалізації проєктів. Про це керівники – UNO Yoshimasa  та Мустафа Найєм домовилися на зустрічі, яка відбулася, зокрема, за участі Посольств Японії в Україні та України в Японії.

Агентство реконструкції Японії готове поділитися досвідом приватного інвестування у проєкти відбудови. Важливим напрямком співпраці є досвід електронного управління будівництвом – планування та проєктування. Цінним буде проведення спільних воркшопів і семінарів з питань будівництва, закупівель, управління проєктами. 

Зараз Агентство відновлення України зосереджує свою увагу на проєктах, які забезпечують військову логістику та розширення можливостей для експортних шляхів, а також стосуються відбудови соціальної інфраструктури. 

Під час війни також виникли великі проєкти – це захист енергетичних обʼєктів критичної інфраструктури від уламків дронів і ракет та будівництво магістрального водогону для громад, постраждалих внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС.

«Зараз у нас період виживання, а не відновлення країни, тому що маємо воювати і відстоювати наші кордони. Але це час, коли ми можемо максимально набрати експертизу, вибудувати команду та стати надійним партнером як для органів влади, так і для міжнародних партнерів у відновленні. Успішний досвід наших японських колег допоможе нам ефективніше планувати та реалізувати важливі проєкти», – сказав Мустафа Найєм. 

Генеральний директор Агентства реконструкції Японії UNO Yoshimasa розповів про те, як відбувалася відбудова після Великого східнояпонського землетрусу у 2011 році. Ці проєкти вже завершені, а серед актуальних – наслідки для атомної станції у Фукусімі, психологічна допомога мешканцям та відновлення бізнесу на постраждалих територіях. 

«Це наша перша зустріч, а далі ми будемо визначати напрямки, в яких зможемо працювати. Впевнений, що передамо справді корисні знання», – сказав  UNO Yoshimasa.

Нагадаємо, що у червні 2023 року в межах саміту Міністрів транспорту країн G7 за участі голови Агентства відновлення було укладено меморандум про співпрацю та просування стійкого відновлення міст між Міністерством відновлення України та Агентством реконструкції Японії. 

Довідково: Агентство реконструкції, створене в лютому 2012 року, є головним органом уряду Японії, відповідальним за процес відновлення після Великого східнояпонського землетрусу 11 березня 2011 року. Він спричинив потрійну катастрофу — землетрус, цунамі та ядерну аварію на АЕС у Фукусімі.

Агентство було створено безпосередньо при Кабінеті Міністрів для централізованого управління заходами з реконструкції, координації всіх, хто бере в ній участь, та співпраці з місцевими органами влади.











Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України


Назад в раздел