«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Періодичність перевірок у будівництві відтепер буде зрозумілою і прозорою, — Зубко

02.11.2018

Ми продовжуємо дерегуляцію у будівельній галузі. Ми встановили чіткі критерії для  періодичності перевірок у будівництві. Відтепер вона буде зрозумілою, прогнозованою і прозорою. Періодичність залежатиме  від класу наслідків об’єкту будівництва, а також – і це головне —  від того, як забудовник дотримується норм містобудівного законодавства.

Так прокоментував  прийняття Урядом відповідних постанов Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він повідомив, що запроваджується  дві методики з критеріями перевірок:

  • для об’єктів будівництва;
  • для будівельного бізнесу, який будує об’єкти із значним та середнім класом наслідків (СС2, СС3).

Щодо перевірок об’єктів будівництва, які здійснюються органами ДАБІ, то відтепер їхня періодичність визначатиметься за трьома критеріями:

  • клас наслідків будівель і споруд,
  • дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності,
  • структура об’єкта будівництва.

При відсутності порушень за цими новими критеріями, термін перевірок для об’єктів з відповідним класом наслідків буде збільшено в півтора рази.

Геннадій Зубко нагадав, що на сьогодні діють такі рамки для перевірок: з високим ступенем ризику (СС3) – не частіше одного разу на два роки; з середнім ступенем (СС2) – не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем (СС1) – не частіше одного разу на п’ять років.

Також запроваджено Методику визначення періодичності перевірок контролюючими органами суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють будівництво об’єктів СС2, СС3.  Тут періодичність перевірок визначатиметься за такими  критеріями:

  • клас наслідків будівель і споруд,
  • строк провадження діяльності з будівництва об’єктів,
  • наявність порушень ліцензійних умов.

За відсутності порушень – частота таких перевірок буде зменшена, що в свою чергу стимулюватиме бізнес дотримуватись законодавства та споруджувати об’єкти належної якості.

«Такий підхід призведе до зменшення тиску з боку контролюючих органів, визначення пріоритетності перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику та позитивно вплине на якість будівельної продукції», — підкреслив Зубко.


Інформація використана з сайта Мінрегіону

Назад в раздел