«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Під час планування повоєнної відбудови громад повторне використання залишків зруйнованих будівель має бути враховане

25.11.2022

25 листопада відбувся тематичний семінар «Сприяння циклічності у відбудові українських міст», в якому взяла участь заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська. Захід організований Європейською економічною комісією ООН спільно з Мінрегіоном та міською владою Харкова у рамках проєкту «UN4Kharkiv: Інтегрована реабілітація населених пунктів (територій) в Україні з пілотним проєктом у місті Харкові».

Як зазначила Наталія Козловська, через масовий характер пошкоджень будівель та споруд, відходи від руйнувань створюють складнощі при проведенні відновлювальних та пошукових робіт, налагодженні роботи об’єктів критичної інфраструктури та створюють негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров’я населення. Водночас більшість таких відходів може бути використана повторно під час повоєнної відбудови громад, зокрема у  відновленні пошкоджених об’єктів та виробництві необхідних будівельних матеріалів.

“Також ми маємо сконцентрувати на цьому особливу увагу, зокрема й задля збереження природних ресурсів та застосування сучасних підходів до поводження з відходами від руйнувань. Це справжній виклик для країни. Саме тут важливо допомогти громадам застосувати циркулярний підхід при відбудові. Ми потребуємо у цьому питанні підтримки з боку наших міжнародних партнерів”, — зауважила заступниця Міністра.

Зокрема, за підтримки Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН) міжнародні експерти у сфері містопланування спільно з місцевою владою та громадськістю вже розробляють концепцію з відновлення Харкова та Миколаєва, у якій при плануванні післявоєнної відбудови цих міст обов’язково буде враховано питання вторинного використання залишків зруйнованих будівель.

Під час семінару учасники обговорили виклики, міжнародні практики, рішення та найкращі приклади для забезпечення циклічності під час відбудови українських міст з акцентом на місто Харків.

У заході взяли участь представники Мінрегіону, Міндовкілля, місцевої влади Харкова та Миколаєва, агентств ООН та міжнародних організацій, а також донорської спільноти, громадських організацій, аналітичних центрів, бізнесу, міжнародних та українських експертів.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України вже зробив перший крок у введенні циклічності в процес реконструкції та відбудови. Так 27 вересня 2022 року Уряд затвердив Порядок поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків.




Назад в раздел