«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Португальська делегація презентувала концепцію відбудови ліцею №25 у Житомирі

06.02.2024


5 лютого у Житомирі відбувся ІІІ Форум з відновлення Житомирщини, у рамках якого між Україною та Португалією відбулось підписання меморандуму щодо відбудови ліцею №25, зруйнованого внаслідок ракетного удару РФ у березні 2022 року, за кошти португальського уряду. Окрім цього, під час заходу відбулось обговорення і загального реформування системи освіти в Україні.

Директор Державної компанії Португалії Construção Pública, E.P.E. у відеоформаті презентував концепцію відбудови ліцею №25 у Житомирі та зазначив, що робота над цією програмою знаходиться на заключному етапі та її виконання розпочнеться після оголошення публічного тендеру.

Також гостями Форуму стала делегація з Естонії, яка бере активну участь у відбудові нашого регіону. Це, зокрема, відзначив і начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко:

“Мені дуже гордісно, що маленька Естонія показує конкретні приклади європейським “важковаговикам” як можна у взаємодії з місцевими владами, з обласною владою на рівні держави показувати конкретні приклади. У нас є конкретний приклад побудови “з нуля” дитячого садочку в Овручі, в нас є приклад колаборації, синергії відбудови мосту, знищеного рашистами в місті Малині.

У нас немає великого реабілітаційного центру. І ми також ведемо перемовини з естонськими партнерами про будівництво нового реабілітаційного центру”.

Також губернатор розповів, що наразі у Житомирській області без залучення міжнародних донорів фактично вже відновлено дві третини об’єктів, які було знищено або пошкоджено внаслідок російської агресії. Зокрема, ліцей №25, за попередніми даними буде побудований “з нуля”, – додав Бунечко.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін, який виступив модератором Форуму зазначає, що користь таких заходів, які зосереджені навколо конкретних проєктів полягає у тому, що вони допомагають зрозуміти реальні практичні дії українських партнерів, а також подальший вектор спільного руху:

“Дуже класно робити ці форуми навколо одного чи двох проєктів, оскільки в них є щось, що можна “намацати” в реальності, щоб зрозуміти, як працюють наші партнери, і разом з ними зрозуміти, як рухатись далі. Коли ти знаходиш розуміння на одному проєкті, ти знаходиш розуміння на кожному етапі далі. Це класно, говорити про великі концепції і великі стратегії, але врешті-решт реалізуються вони тут. Вони реалізуються у Житомирі, в 25-ому ліцеї, вони реалізуються в дитсадку, в Овручі. І без цих конференцій такого розуміння немає”.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, який є безпосереднім учасником перемовин Міністерством освіти Португалії щодо реалізації цього проєкту під час свого виступу заявив, що приклад ліцею №25 допоможе Україні побудувати “школу нового типу”, який стане каталізатором переосмислення способу дій та мислення для усієї держави:

“Це переосмислення кожної гривні, яку ми вкладаємо в стіни, це переосмислення своїх способу дій та способу мислення. Це переосмислення своїх взаємин по лінії “я – держава”, “я – громада”, “я – діти, які знаходяться у моїй відповідальності як педагога”. Це важливі складові, без яких відбудова не відбудеться”.


photo_3_2024-02-05_18-18-27.jpg

















Перший житомирський інформаційний портал

Назад в раздел