«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

ProZorro отримало можливість інтеграції із Єдиним держреєстром юридичних осіб та приватних підприємців

12.09.2016

ProZorro отримало можливість інтеграції із Єдиним держреєстром юридичних осіб та приватних підприємців
Як повідомляє Мінекономрозвитку України, найближчим часом в електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явиться функція автоматичної перевірки даних замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців (ЄДР). Таку можливість забезпечує відповідна постанова, яку Уряд затвердив на засіданні в четвер. 

Інтеграція через API з основними реєстрами є одним з головних завдань у розвитку системи ProZorro та створенням абсолютно «без паперових» закупівель. Можливість автоматичної перевірки інформації в Єдиному державному реєстр - це перший крок на цьому шляху. 

«Наша мета - зменшення кількості документів, які потрібні підприємствам для роботи з ProZorro», - прокоментував таке рішення Уряду Степан Кубів. Мінекономрозвитку розраховує на сприяння з боку Технічного адміністратора ЄДР - ДП «НАІС» щодо якнайшвидшої інтеграції реєстру. 

Автоматичний обмін даними з ключовими реєстрами вирішує одразу декілька завдань, розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. «Це підвищить безпеку системи, оскільки не дозволить вносити в систему некоректні дані. 

Крім того, це полегшить роботу бізнесу, оскільки автоматизує перевірку даних - паперові довідки будуть непотрібні», - пояснив він. Крім того, інтеграція реєстрів значно спростить роботу держзамовниками, тому що їм треба буде перевіряти менше даних постачальника вручну. «І як наслідок, ми зменшимо дрібну корупцію у видачі довідок і витягів», - зазначив Максим Нефьодов. 

Аналогічні можливості прийнята постанова відкриває і для інших організацій, зацікавлених в інтеграції через API, у тому числі і приватних - так, ряд банків раніше висловлювали зацікавленість у такій послузі. 

Заступник Міністра додав, що технічно інтеграція ЄДР в систему ProZorro не повинна забрати багато часу, за умови активної роботи всіх сторін. Наразі тривають переговори щодо інтеграції решти ключових реєстрів - ДФС, МВС тощо. 

Нагадаємо, раніше в систему ProZorro було додано функцію перевірки оплати за контрактом. Завдяки зусиллям Мінекономрозвитку, команди ProZorro, Міністерства фінансів, системи Є-Data і проекту .007, кожен бажаючий може ознайомитись не тільки із текстом контракту, який було підписано з переможцем тендеру, а ще й дізнатися, чи була проведена по ньому оплата. Детальніше тут.

Назад в раздел