«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Страхування відповідальності виконавців будівельних робіт

28.11.2017

27 листопада 2017 року, за ініціативи Мінрегіону, відбувся круглий стіл «Чи потрібне страхування відповідальності виконавців будівельних робіт» за участі керівництва Мінрегіону і представників страхового бізнесу, саморегулівних організацій у будівельній галузі, МГІК, КБУ, Нацкомфінпослуг та інших фахівців.

«Згідно ст. 16.1. Закону «Про архітектурну діяльність» визначено, що саморегулівні організації встановлюють стандарти професійної діяльності, обов’язкові для членів таких організацій, у т. ч. передбачають механізми відшкодування збитків.

У зв’язку з чим Правлінням Гільдії у 2014 році прийнято Стандарт професійної діяльності № 3, яким якраз і визначено механізм відшкодування збитків, що можуть бути завдані споживачам унаслідок надання членами Гільдії послуг неналежної якості.

Але це добровільне страхування! Сьогодні ж прийшов час перейти від громадських напрацювань до державного регулювання засад існування системи страхування професійної відповідальності у будівництві.

При цьому, говорячи про обов’язковість страхування професійної відповідальності інженерів технічного нагляду, ми маємо забезпечити прозорість процедур з залучення інженера технічного нагляду до обслуговування того чи іншого об’єкту.

Пропонується, зокрема, включити обов’язкову особисту письмову згоду інженера технічного нагляду працювати на конкретному  об’єкті - до переліку обов’язкових документів, що надаються для отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно Постанови Кабінету Міністрів № 466», - наголосив Леонід Рисухін - Президент ГІТН, виступаючи на круглому столі.

За наслідками дискусії продовжиться напрацювання нормативно-правових засад з цього питання згідно Плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік.

Назад в раздел