«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Берліні пройшов 6-ий спільний україно-німецький бізнес-форум «Відновлення, розумне зростання та безпека»

25.10.2023


Основна тема заходу – економічне зростання України під час війни та залучення німецького бізнесу до процесів відбудови.

Залучення приватних інвестицій стане потужним драйвером для комплексного відновлення України. Про те, що сьогодні ми можемо запропонувати західному бізнесу, говорили на полях 6-го Україно-Німецького Бізнес-Форуму у Берліні.


 

395648801_2523238594514387_1181198396306216384_n.jpg

 

Відновлення вже почалося і воно триває всупереч війні. Цей рік ми активно відновлювали енергетичну та транспортну інфраструктуру, соціальні об'єкти. Окрема увага – на ремонті багатоквартирних та приватних будинків, наступного місяця запускаємо програму компенсацій для тих, чиє житло знищила російська агресія. Це стимулює ринок і підтримує українську економіку.
 
Разом з тим, ми шукаємо можливості не тільки для забезпечення базових потреб, а й розвитку економіки. Ми відкриті не тільки для донорської допомоги, але й для міжнародного партнерства.

Потенційно перспективними для інвестицій стануть галузі прямо повʼязані з відновленням та модернізацією:
 
- виробництво будівельних матеріалів (скло, бетон, мінеральна вата, цемент, ПВХ-профіль)
- альтернативна енергетика (альтернативні види палива та відновлювальна енергетика)
- експортна логістика (розвиток потужностей портів Дунайського кластеру та розширення експортної спроможності Укрзалізниці на західних кордонах), зокрема через механізм державно-приватного партнерства.


 

 

Насправді ми розуміємо, що інвестиції в Україну можуть здатися ризикованими, але ми вважаємо, що найбільший прибуток отримає той, хто прийде зараз. Для впевненості інвесторів, урядова команда спільно з міжнародними партнерами працює над безпекою іноземних інвестицій. Запущено Цільовий фонд страхування військових ризиків MIGA. Минулого місяця було надано перші інвестиційні гарантії для приватних інвесторів в Україні. Це дозволяє розпочати процес залучення коштів від країн-донорів та запустити ринок приватного страхування на сотні мільярдів доларів.

Також щиро вдячний Федеральному канцлеру Олафу Шольцу та німецькому Уряду за програму страхових гарантій для своїх інвесторів. Підтримка на рівні держави робить нашу співпрацю прогнозованою і захищеною.


 

 

Ці свого боку ми пропонуємо не тільки відкритий ринок, але й прозорі і підзвітні механізми управління інвестиціями. Я говорю про державну цифрову екосистему DREAM збирає, упорядковує та публікує відкриті дані на всіх етапах проектів відновлення в режимі реального часу. Будь-хто в будь-якому місці може контролювати реалізацію проекту та використовувати цю інформацію для зменшення ризиків, створення точної звітності та покращення загальної ефективності проекту.


















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел