«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Києві пройшло засідання наглядового комітету щодо діяльності ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад (CLIR)»

01.02.2024


Комплексна експертиза у питаннях відновлення громад: у Києві пройшло засідання наглядового комітету щодо діяльності ініціативи «Інклюзивне відновлення за лідерства громад (CLIR)». У заході взяла участь заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, команда Посольства Канади в Україні та команда експертів CLIR. Діяльність ініціативи присвячена експертній підтримці територіальних громад у сталому, інклюзивному, соціальному та економічному відновленні. Сторони обговорили проміжні результати роботи ініціативи та плани діяльності на 2024-й рік.

У 2023-му році на запит Міністерства відновлення, експерти CLIR розробили Рекомендації з відбору громад до участі в проєктах відновлення. Також команда експертів «Інклюзивного відновлення за лідерства громад» провела відбір територіальних громад до участі в ініціативі. Із понад 120 заявок на участь в ініціативі було відібрано 19 громад із 7 найбільш пошкоджених областей країни.

«Ми вдячні SURGe Project за те, що проєкт надавав і продовжує надавати системну підтримку Міністерству відновлення з перших місяців його формування. Основний фокус - розвиток регіональної політики, продовження реформи децентралізації вдосконалення наявних систем планування та збору даних у системі мультирівневного урядування.

Саме тому, спираючись на багаторічний досвід проєкту на національному рівні, у травні 2023 року, спільними зусиллями було започатковано ініціативу CLIR. Це унікальний за своєю суттю підхід, який фокусується на багатокомпонентній підтримці територіальних громад на основі їх запитів та пріоритетів. Сьогодні ініціативою вже відібрано 19 пілотних громад, які мають стати флагманами загального підходу до лідерства громад у відбудові. Для нас важливо, що співпраця Канада та України відкриває нові можливості та перспективи, зокрема і на місцевому рівні», - заявила Олександра Азархіна.

У свою чергу, проєктна директорка SURGe Танія Санфорд Аммар розповіла про принципи роботи CLIR та ключові завдання, які стоять перед ініціативою на 2024-й рік.

«Я ціную наше партнерство з Міністерством відновлення, яке ми збудували за останні кілька місяців та продовжуємо поглиблювати на різних рівнях. А також те, як ми спільно формуємо новий підхід до роботи з громадами та їх розвитку. Команда CLIR є однією з небагатьох, що працює безпосередньо в громадах, надаючи експертизу та підтримку на місцях. Наша мета – надати можливість громадам України реалізовувати проєкти відновлення у інклюзивний, гендерно-орієнтований підхід, що відповідає інтересам усіх груп мешканців. І ми вже практично реалізуємо ці плани в 19 громадах із 7 найбільш пошкоджених областей України», - заявила Танія Санфорд Аммар.

Провідний експерт проєктів Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Хезер Паттерсон наголосила на важливості підтримки Канадою проєктів відновлення в громадах, зважаючи на виклики, які постали перед Україною під час повномасштабного вторгнення.

«Вже багато років поспіль Канада є стратегічним партнером України, відповідаючи на актуальні потреби українському народу та держави. Ініціатива CLIR є одним із компонентів підтримки Канадою України, реалізація якого дозволить громадам планувати та управляти своїми пріоритетами з відновлення», - додала Хезер Паттерсон.

Нагадаємо, що до участі в ініціативі CLIR було відібрано 19 територіальних громад:
- Київська область (Баришівська, Глевахівська, Боярська, Великодимерська громади)
- Донецька область (Олександрівська громада)
- Харківська область (Близнюківська, Савинська, Балаклійська громади)
- Дніпропетровська область (Софіївська, Першотравенська, Апостолівська, Зеленодольська громади)
- Миколаївська область (Баштанська, Березнегуватська громади)
- Одеська область (Шабівська, Білгород-Дністровська громади)
- Чернігівська область (Холминська, Коропська, Менська громади).






















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України 

Назад в раздел