«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У Житомирі планують демонтувати зруйнований рф ліцей та побудувати на його місці два нові корпуси

07.05.2024


Ліцей №25 у центрі Житомира був зруйнований 4 березня 2022 року внаслідок ракетного удару, завданого російськими загарбниками. Його планують повністю демонтувати та побудувати на його місці навчальний заклад із двома корпусами.

«Під час останньої експертизи фахівець зазначив, що ударна хвиля при підриві ракети пошкодила фундамент. Для того, щоб побачити ситуацію з фундаментом, треба провести демонтаж. Я за те, щоб повністю все забрати, залити нормальний моноліт і зробити сучасне укриття. Це буде набагато швидше, ніж ми будемо посилювати старі фундаменти і перекриття, які розійшлися в результат ударної хвилі. Простіше і дешевше все прибрати і з нуля побудувати», - зазначив міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

За його словами, відбудувати житомирський ліцей взяла на себе зобов’язання Португалія. Домовленості про це були досягнуті в 2022 році. Згодом процес затягнувся після того, як прем’єр-міністр Португалії подав у відставку.

«Після того, як був сформований уряд, португальці знову звернулися з новими документами, які нам потрібно заповнити. Ми в цьому процесі не один раз зустрічалися з батьками (учнів ліцею – ред.) і директором ліцею, щоб вони бачили, що відбувається. Паралельно була замовлена додаткова експертиза цього приміщення. На сьогоднішній день всі документи ми відправили в Португалію ще два тижні тому. Жодних заборгованостей щодо документів у нас немає. Португальці сказали, що у травні вони мають вийти на підписання угоди, проєктування і вже буде відома сума, бо на сьогодні ми навіть не знаємо, скільки грошей готова вкласти Португалія», - додав мер.

Сухомлин також розповів, що міськрада збільшила площу до 2,2 га, відведену під ліцей. У навчальному закладі треба збільшити площу класів, спортзалу, актового залу, укриття та облаштувати ліфти.

«Загальний проєкт передбачає дві черги. Перша – це гімназія з 1-го по 9-й класи, їдальня та спортзал. Якщо буде ресурс Португалії, ми запланували другий корпус – це ліцей для старшої школи. У разі, коли такого фінансування не буде, шукатимемо на це кошти», - зауважив міський голова.

Зараз учні зруйнованого навчального закладу навчаються у колишньому приміщенні професійного ліцею, де провели ремонт та облаштували всі необхідні умови, та в ліцеї №33.











Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»

Назад в раздел