«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Україна провела XI Щорічний Форум Дунайської Стратегії

21.10.2022


19-20 жовтня у м. Кошіце, Словаччина відбувся ХІ Щорічний Форум Стратегії ЄС для Дунайського регіону (ЄСДР), організований Україною за результатами свого головування у Стратегії.

Захід відбувся за участю Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, заступника Міністра розвитку громад та територій України Ігоря Корхового,Єврокомісарів, представників українського Уряду, місцевих адміністрацій тощо. 

Форум, який завершує рік головування Україна в ЄСДР, був присвячений двом основним пріоритетам — «Відновлення, розвиток та єдність Дунайського регіону» та «Розвиток людського капіталу та ринків праці».

Враховуючи безпекову ситуацію спричинену повномасштабним вторгненням рф в Україну, тематика цьогорічного Форуму була спрямована на посилення співпраці всіх 14 країн-учасниць у протидії наростаючим викликам та загрозам спричиненим військовою агресією рф, енергетичною кризою та пандемією COVID-19.

Зокрема, учасники обговорили:

  • посилення ролі Дунайської стратегії у протидії наростаючим загрозам;
  • енергетичну безпеку та диверсифікацію відновлювальних джерел енергії;
  • покращення транспортної інфраструктури;
  • залучення молоді до процесу прийняття рішень;
  • адаптацію ринків праці до вимог сучасності.

Як зазначила Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, минулого року Україна перейняла головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Для нас, як для першої країни-не члена ЄС, головування у цій ініціативі – це визначний та відповідальний крок, який дав можливість Україні продемонструвати беззаперечну підтримку європейських цінностей. Проте з 24 лютого рф продовжує неспровоковане повномасштабне військове вторгнення в Україну. Тож щодня наша боротьба ще більше згуртовує європейську спільноту та зміцнює демократичні принципи.

Заступник Міністра Ігор Корховий подякував  партнерам, зокрема діючому ТРІО (Словаччина-Україна-Словенія), у допомозі, яку вони надали для організації Форуму.

«Окремо висловлюю вдячність Уряду Словаччини, які запропонували провести цей захід у місті на кордоні з Україною, а також Дунайському стратегічному пункту, Дунайській транснаціональній програмі тощо.  Дякую також за постійну підтримку кожного з Вас та Ваших держав, які допомагають Україні у боротьбі за спільні європейські цінності. Перемога України у цій війні стане беззаперечною перемогою Європи та всього демократичного світу», – наголосив він. 

У свою чергу європейські партнери засвідчили свою беззаперечну підтримку України у її євроінтеграційних прагненнях та боротьбі з рф і висловили готовність долучитися до спільних проєктів спрямованих на відновлення зруйнованих українських громад.

Зазначимо, що наступною країною, що отримала право головувати в ЄСДР стала Словенія, яка заявила про продовження визначених Україною пріоритетів і посилення ролі Стратегії в європейських ініціативах.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов наголосив, що участь у Дунайській стратегії — складова нашої європейської інтеграції.



Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України




Назад в раздел