«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Уряд Норвегії зробив грантовий внесок на відбудову України

30.06.2023


Норвегія зробила грантовий внесок до Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) Світового банку на 2 млрд норвезьких крон (190 млн дол. США). Про це повідомили у Світовому банку.

"Уряд Норвегії зробив грантовий внесок до Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) Світового банку на суму 2 млрд норвезьких крон (190 млн дол. США), щоб підтримати спроможність уряду України надавати послуги, включаючи інвестиції в ремонт зруйнованої інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це другий транш, наданий Норвегією URTF після грантового внеску в сумі 100 млн дол., угоду про який було підписано в грудні 2022 року.

Завдяки внеску Норвегії бюджет URTF сягнув понад 1,1 млрд дол., що підкреслює відданість міжнародної спільноти справі відновлення України.

«Нинішня допомога сприятиме підтримці критичної інфраструктури та щоденному наданню основних державних послуг. Наша допомога через Світовий банк є також внеском у процес реформ, який потрібний для сприяння економічному зростанню, а також для відбудови та європейської інтеграції після війни», – сказала міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт.

За її словами, цей внесок є частиною п’ятирічного пакету підтримки Норвегією України, тобто допомога є довгостроковою.

Як повідомлялось, URTF – це багатодонорський трастовий фонд, створений для спрямування грантових ресурсів від партнерів-донорів у найважливіші сектори економіки України. Основну увагу URTF зосереджено на підтримці таких критичних секторів як транспорт, енергетика та охорона здоров’я.

URTF було створено в грудні 2022 року. Фонд підтримує Україну в плануванні та реалізації програми відновлення, стійкої відбудови та реформ. Використовуючи рамковий підхід, URTF забезпечує спроможність української влади ефективно та у великих масштабах залучати численні джерела фінансування.

Стратегічне керівництво діяльністю URTF здійснює Рада партнерства. Її співголовами є Група Світового банку та уряд України.

До учасників URTF належать Австрія, Канада, Ісландія, Японія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Швейцарія.








Назад в раздел