«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В Анкарі пройшла конференція «Війна Росії в Україні: відновлення та гуманітарний вимір»

22.02.2024


Багатосторонні міжнародні формати для реалізації проєктів з відновлення України будуть більш ефективними, ніж зусилля кожної країни окремо.

Про це йшлося на конференції «Війна Росії в Україні: відновлення та гуманітарний вимір», яка відбулася на базі Університету економіки та технологій Союзу палат і товарних бірж Туреччини в Анкарі.

Іноземні дипломати зазначали, що війна Росії проти України є глобальним викликом, тому й багатосторонні формати співпраці для відновлення України можуть бути більш ефективними, ніж зусилля кожної країни окремо.

«Японія розглядає цю дворічну агресію Росії проти України не лише як кризу для України, а і як дуже серйозний виклик для світового порядку, який був встановлений після Другої світової війни… Ми підтримуємо Україну разом із міжнародною спільнотою. Японія на цей час надала та забезпечила підтримки та допомоги Україні на 8,6 млрд доларів США, і це була не лише фінансова допомога», - сказав посол Японії в Туреччині Кацумата Такахіко.

За його словами, Японія дотримується тієї позиції, що допомога Україні є не благодійністю, а інвестицією у глобальну безпеку та демократію.

Своєю чергою посол України в Туреччині Василь Боднар наголосив: «Навіть сьогодні, попри складну ситуацію на фронті та атаки, що тривають, ми думаємо про майбутнє, і турецький бізнес має лідируючу роль у відновленні України… Ми вже почали працювати в багатосторонньому форматі співпраці країн, і цей формат успішний, вже має свої результати».

«Ми маємо твердий намір допомогти Україні у її відновленні, будемо з разом з вами зцілювати рани... Важливо бачити, що турецька залученість виходить за межі двосторонніх відносин (з Україною - ред.). Це різні країни, як-от Японія та і інші союзники, з якими ми співпрацюємо у три- та багатосторонніх форматах», - сказав координатор по Україні в МЗС Туреччини Ягмур Гюльдере.

Зацікавленость щодо участі в багатосторонніх проєктах з іншими країнами для відновлення України висловила і посол Фінляндії в Туреччині Піркко Мір'ямі Хямяляйнен.


1708539149-7760.jpeg










Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»

Назад в раздел