«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В Україні реалізовано перші десять житлових сертифікатів

10.01.2024


Перші 10 українських родин отримали компенсації за знищене росіянами житло і вже придбали собі нерухомість. 

Серед них – родини з Київщини та Донеччини, які обирали як квартири, так і житлові будинки.
 
Щодня збільшується кількість поданих та опрацьованих заявок, щодня укладаються нові угоди купівлі-продажу. Так само збільшується кількість нотаріусів, які можуть укладати такі угоди з використанням сертифікатів. Зараз їх 677 – їх імена та регіон розташування ви можете знайти за посиланням.
 
До речі, це спеціальний сайт, створений командою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, де зібрані відповіді на ключові питання по програмі.

Важливо! Людина вільна у виборі регіону, де вона може придбати нову нерухомість, а також у типі нерухомості. Це може бути квартира, будинок або інвестиція в житло. Також людина вільна у виборі нотаріуса, з яким працювати.
 
Тож у випадку, якщо хтось навʼязує вам – забудовника, девелопера або іншого продавця нерухомості, наполягає на зверненні до конкретного нотаріуса або якогось посередника – негайно звертайтеся до:

  • гарячої лінії з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351-48-00
  • урядового контактного центру: 1545
  • правоохоронних органів – Національної поліції 102 та на спеціальну лінію НАБУ - 0 800 213 200

Будьте свідомі та не дозволяйте корупції відбутися!
 
Водночас тривають виплати державної грошової допомоги на термінові та капітальні ремонти. Більше 35 тисяч родин вже отримали сукупно більше 3 мільярдів гривень. Ці гроші витрачені виключно для придбання будівельних матеріалів або послуг.
 

Для отримання або компенсації на придбання житлового сертифікату або державної грошової допомоги за програмою єВідновлення – необхідно подати інформаційне повідомлення через застосунок або портал Дія, а також через Центри надання адміністративних послуг. Далі необхідно дочекатися комісію органу місцевого самоврядування (ОМС), яка зафіксує пошкодження та руйнування. Комісія за спеціальною формулою або чек-листом розрахує розмір виплати.

Наступний етап програми – виплати тим, хто бажає відновити будинок на власній земельній ділянці. Очікується запуск у найближчі 2 місяці.
 
Також у лютому зʼявляться перші результати експериментального обстеження знищеного житла на тимчасово окупованих територіях.


418723148_2572104849627761_5182004403468676018_n.jpg


















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел