«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В Україні розробляють концепції відбудови зруйнованих типових шкіл

21.07.2023


Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Міністерство освіти і науки, ГО «Mariupol Reborn» та Big City Lab підписали меморандум про створення концепції архітектурної трансформації шкіл. Це дасть змогу запустити пілотний проєкт для п’яти типових шкіл, які реконструюють відповідно до потреб та вимог нових реалій. 

«Разом з профільним міністерством ми працюємо над трансформацією сфери освіти в Україні. У межах нової стратегії важливим є питанням простору, у якому навчаються діти, його безпечність та безбар’єрність, наявність укриттів. Ми хочемо показати, як кардинально можуть бути трансформовані радянські приміщення. Як вони із сірих конструкцій, позбавлених розуміння потреб сучасної особистості, перетворюються в центри життя громади. Розроблені 5 типових концепцій, пропілотовані в п’яти областях, — це старт масштабної трансформації закладів освіти по всій країні», — зазначив Михайло Федоров.

У школах учні проводять значну частину свого часу. Саме тому важливо, у яких умовах відбувається освітній процес і формування дітей як особистостей. Школи мають позбутися радянського минулого, нефункціональних приміщень та нераціонального використання простору. 

До того ж у новій реальності значна увага приділяється доступності та безпечності закладів. Саме тому в межах співпраці за підписаним меморандумом будуть розроблені концепції з урахуванням вимог та потреб нової реальності. 

«Майже 3,5 тисяч закладів освіти постраждали внаслідок бомбардувань та обстрілів, з них 335 зруйновано повністю. Російські покидьки цілеспрямовано б’ють по освітній інфраструктурі. Бачив це на власні очі на лінії фронту. Утім, наше завдання — попри все дати дітям найкращий старт і можливості, зокрема завдяки принципу відбудови build back better. Сучасне освітнє середовище, безпечне та безбар’єрне, — один із фокусів нашої уваги», — зазначив Оксен Лісовий. 

Спершу проєкти реалізують у п’яти школах, які відберуть для пілотного етапу. За результатами співпраці і вдалої реалізації пілоту МОН отримає розроблені концепції для подальшої розбудови нової системи архітектури шкіл. 

Зокрема, архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи. А також передбачатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення функціональних просторів для навчання та комунікації дітей тощо. 

Розробку концепцій підтримуватиме «Маріуполь Реборн» — проєкт відродження Маріуполя.

«Маріуполь стає містом, яке допомагає всій країні. Починається цей процес з руху в бік новітніх, якісних шкіл. Все, що ми сьогодні як країна, як бізнес, як громадяни робимо для України, визначає майбутнє наших дітей. Тому в нашому фокусі — школи і освіта загалом, зокрема в “Маріуполь Реборн”. Після деокупації Маріуполя школи відбудовуватимуть найпершими. Тож “Маріуполь Реборн” вирішив створити 5 концептів трансформації п’яти найтиповіших у місті і країні шкіл — з бездушних радянських на сучасні дитиноцентричні. Для нас дуже цінно, що цей підхід повністю збігається з баченням держави й уряду. Я вірю, що це партнерство держави, бізнесу та міста дасть поштовх великій трансформації шкільних просторів по всій країні», — Наталя Ємченко, директорка з комунікацій SCM, членкиня Наглядової ради ГО «Маріуполь Реборн».

Над проєктами працюватиме Big City Lab, компанія, яка вже має аналогічний досвід. При розробці концепцій враховуватимуть потреби МОН, а також вивчатимуть міжнародний досвід. 

«Працюючи над візією “Маріуполь 2040” ми виявили, що 72% всіх шкіл Маріуполя — це 5 архітектурних типів будівель. Вони ж повторюються сотні разів по всій Україні. Відповідно, державі достатньо 5 проєктів трансформації, щоб якісно реконструювати тисячі шкіл. Ми дослідили цю типологію та розробляємо проєкти трансформації, які базуються на принципах безпеки, безбар’єрності, доступності для громади, стійкості, людиноцентричності та багатофункціональності. Цей підхід дозволяє здійснити архітектурні інтервенції так, щоб оновлені школи відповідали потребам НУШ, а головне — самих дітей, вчителів та громади. Це і буде відповідь на питання: «А як відбудувати краще, ніж було?», — Вікторія Тітова, директорка Big City Lab

Досвід Маріуполя є ключовим у проєкті відродження сучасних шкіл у місті та по всій країні. І втілювати його потрібно саме зараз. 

«До окупації український Маріуполь розпочав трансформувати школи в сучасні освітні центри. Зараз ми з вірою в Збройні сили України готуємо план відродження міста після звільнення — з великою увагою до галузі освіти, до дітей та молоді. Цей досвід та напрацювання “Mariupol Reborn” сприятимуть розвитку якісної освітньої мережі в українських громадах», — зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

2023_07_19_DS1_4787.jpg









Міністерство цифрової трансформації України



Назад в раздел