«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Відбудова України потребує величезних ресурсів і відкриває перспективи для бізнесу

08.09.2023


Фінансова інфраструктура Ініціативи трьох морів (3SI), зокрема Інвестиційний фонд 3SI, може відіграти важливу роль у забезпеченні інвестицій у довгострокові проекти в Україні. А страхування ризиків країн 3SI експортно-кредитними агентствами та проектне фінансування DFI дозволить компаніям із «Тримор’я» більш потужно увійти в приватний сектор України. Переконання в цьому висловила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко у своєму виступі на Бізнес-Форумі Ініціативи «Тримор’я» в Бухаресті 7 вересня 2023 року.

Насамперед йдеться про проекти в сфері енергетики, транспорту та цифрової інфраструктури. Як зазначила Юлія Свириденко, війна суттєво змінила порядок денний розвитку інфраструктури в регіоні. Нові маршрути транзиту товарів, внутрішні та морські сполучення, транспортна та енергетична інфраструктура зазнають змін у найближчі десятиліття. При цьому внесок України у стійку інфраструктуру в регіоні є життєво важливим, отже покращання зв’язку нашої держави з сусідами ЄС у сфері транспорту, енергетики та цифрових технологій є пріоритетним напрямком.

«Ми вітаємо обговорення з партнерами «Тримор’я»  списку пріоритетних проектів, які ми будемо розвивати в Україні. Ми можемо спільно зробити попереднє техніко-економічне обґрунтування, щоб визначити найбільш підходящі інфраструктурні проекти в майбутньому», - зазначила Юлія Свириденко, запросивши компанії з країн Ініціативи трьох морів до активної участі в проектах раннього відновлення.

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України розповіла учасникам дискусії та присутнім на заході про підготовку Плану України за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу. За її словами,  План України представляє бачення економічного зростання України на наступні 4 роки. Запропоновані реформи та інвестиції будуть зосереджені, серед іншого, на допомозі у відбудові та модернізації України та сприянні вступу до ЄС. Центральна частина плану забезпечить реалістичний фокус і чітке визначення пріоритетів і послідовності реформ та інвестицій.

 «Відбудова України є одним із найамбітніших проектів 21 століття і потребує величезних ресурсів. Водночас вона відкриває багато можливостей і перспектив, особливо для бізнесу, який буде двигуном регіонального економічного зростання», - підкреслила Юлія Свириденко.

Окремо Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України торкнулася теми забезпечення свободи судноплавства в Чорному морі. За її словами, відсутність страхування чорноморських перевезень зерна залишається проблемою, над вирішенням якої Україна активно працює. Відтак, в цьому питанні наша держава потребуватиме значної підтримки наших партнерів і донорів.

Нагадаємо, на саміті ініціативи Трьох морів в Бухаресті Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор’я». За словами Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко, це означає, що наша країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи.

 Image.jpg










Міністерство економіки України


Назад в раздел