«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Відбудова житла на Київщині: Бюро економічної безпеки виявило порушень на ₴105 мільйонів під час аналізу тендерів

11.01.2024


Аналітики Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області проаналізували близько трьох тисяч тендерних закупівель на загальну суму 32 млрд гривень.

Особливу увагу аналітики приділяли питанню відбудови житла на Київщині, що постраждало внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації. Загальна сума ризикових закупівель у цій сфері складає понад 105 млн гривень. Це стосується тендерних закупівель, які проводять всі громади Київщини.

Основне порушення в згадуваних закупівлях – завищення цін на товари, роботи та послуги (у деяких випадках від 2 до 20 млн грн). Також інколи переможці тендерних закупівель фігурують в кримінальних провадженнях за статтею 191 КК України або заявлені у тендерній документації працівники виконують роботи одночасно на 10 і більше об’єктах.

З метою підвищення ефективності прийняття управлінських рішень та упередження неефективного використання бюджетних коштів організаторам торгів вже направлені рекомендації задля попередження можливих зловживань.

У Київській обласній військовій адміністрації наголошують, що вже визначено підрядні організації, з якими не будуть продовжувати договори на проведення відновлювальних робіт.

“Пріоритетне завдання, яке стоїть перед співробітниками Бюро економічної безпеки у цьому секторі, — виявити ризикові закупівлі й домогтися, щоб розпорядники бюджетних коштів, які оголошували тендери, скасували невигідні для держави результати або домовилися про зниження цін та про більш прийнятні умови. Окрім того, представники БЕБ беруть активну участь в засіданнях робочої групи “Прозорість та підзвітність” створену при Київській обласній військовий адміністрації. Зокрема під час таких засідань обговорюється проблемні питання по кожній громаді та по кожному об’єкту, що в майбутньому дає змогу попереджати такі правопорушення”, - наголосив керівник ТУ БЕБ у Київській області Максим Кутерга.











Бюро економічної безпеки України

Назад в раздел