«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

За підтримки Німеччини Україна розробляє проєкти енергетичної стійкості

01.11.2023


Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко взяв участь у конференції IKI (Міжнародної кліматичної ініціативи) та 3-му Німецько-Українському енергетичному дні. Під час заходу відбулася низка панельних дискусій, основною темою яких було впровадження енергоефективних рішень в Україні під час відновлення. 

Німецько-український енергетичний день покликаний зміцнити партнерство між Німеччиною та Україною, сприяти стратегічній взаємодії, обміну знаннями та можливостями для бізнесу.

«Ми працюємо над створенням комплексного підходу для енергетичної стійкості, зокрема зменшення споживання енергетичних ресурсів. При цьому нашою метою є зменшення використання газу та диверсифікація джерел енергії для потреб опалення.


 

 

Міністерство наразі фіналізує проєкти Довгострокової стратегії термомодернізації будівель до 2050 року, Концепцій державних цільових програм підтримки термомодернізації будівель на 2022-2030 роки, енергомодернізації підприємств тепло- та водопостачання.
 
Також ми шукаємо рішення для збільшення кількості будівель з майже нульовим споживанням, встановлення теплових насосів, будівництва накопичувачів теплової енергії. Важливо забезпечити стійке проходження опалювального сезону, тому зараз наш фокус – збільшення кількості когенераційних установок на базі теплопостачальних підприємств. Це дозволить забезпечувати населення послугами, навіть за умови атак на енергетичну інфраструктуру», – зазначив Олександр Бутенко.
 
Під час заходу, у рамках панельної дискусії «Можливості для громад та інвесторів у створенні децентралізованої та стійкої енергетичної системи в Україні» окремо була обговорена роль громад у модернізації муніципальної інфраструктури та будівництві розподіленої генерації.


 


Олександр Бутенко також провів низку зустрічей з партнерами Міністерства, щодо поглиблення співпраці. Зокрема, з GIZ Ukraine, Федеральним міністерством економіки і технології Німеччини було обговорено розширення програм Фонду енергоефективності (GreenДім, ВідновиДім, ЕнергоДім), з Німецьким енергетичним агентством (DENA) – розробка реєстру біометану, який планується запровадити до кінця 2023 року.











Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел