«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Затверджено Стратегію термомодернізації будівель України до 2050 року

08.01.2024


У Стратегії викладено довгостроковий план поступового оновлення фонду будівель України з урахуванням енергоощадних технологій. Це необхідно для зниження споживання енергії, оскільки її найбільше споживається саме в будівлях.  Впровадження комплексної термомодернізації матиме вплив на розмір комунальних платежів в бік їх зменшення. Стратегія розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з партнерами.

«Нашим завданням є не просто відбудовувати Україну, але й модернізувати її. Підвищення енергоефективності – один з кроків до цього. До того ж це один з пріоритетів Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Використання кращих світових енергоощадних практик таких як термомодернізація дозволить Україні знизити витрати на енергоносії. 

В умовах війни та атак російських окупантів на об’єкти критичної інфраструктури необхідно шукати такі рішення, які дозволять нам підтримувати енергетичну систему України, ощадно використовувати енергію та швидше реагувати у можливих кризових ситуаціях», – прокоментував Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Затверджений документ визначає 7 ключових цілей для досягнення енергоефективності та декарбонізації, а саме:

  • Високу пріоритетність політики підвищення енергоефективності будівель на державному та місцевому рівнях.

  • Комплексні та інтегровані підходи до термомодернізації.

  • Подолання енергетичної бідності.

  • Сприятливе ринкове середовище для масштабної термомодернізації будівель.

  • Швидкі темпи глибокої термомодернізації громадських будівель.

  • Стале та цілеспрямоване фінансування термомодернізації.

  • Розвиток людського потенціалу, цифровізації та інновацій у сфері термомодернізації будівель.

«Стратегія є основоположним програмним документом у сфері енергоефективності. Попереду найбільш відповідальна частина – послідовне та системне її впровадження на всіх рівнях урядування та в кожному секторі енергоспоживання. Я дякую всім експертам, які працювали над розробкою цього документу. Це важливий крок на шляху до європейської інтеграції України», – зауважив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко. 

Крім Стратегії термомодернізації затверджено також концепцію Державної цільової економічної програми підтримки термомодернізації будівель до 2030 року, та  Операційний план заходів з реалізації у 2024 – 2026 роках.

Концепція термомодернізації передбачає запровадження системи фінансової підтримки ініціатив населення (перш за все в індивідуальних житлових будинках), місцевої влади та бізнесу для підвищення енергоефективності будівель та розвитку інтегрованих в будівлі відновлювальних джерел енергії. 











Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел