«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Затверджено нові будівельні норми щодо споруд цивільного захисту

15.08.2023


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило проєкт нових державних будівельних норм (ДБН) "Захисні споруди цивільного захисту" (ДБН В.2.2-5:2023).Він встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також реконструкції та капітального ремонту вже існуючих.
 
"Одне з базових завдань Міністерства відновлення в умовах війни – створення всіх необхідних умов для розвитку мережі захисних споруд цивільного захисту. Для цього ми розробили проєкт нових ДБН, які враховують реалії воєнного часу та міжнародний досвід з облаштування споруд цивільного захисту.

Окремий важливий аспект проєкту ДБН — інклюзивність захисних споруд. Тут працюємо в рамках флагманського проєкту Міністерства "Безбар’єрне відновлення", метою якого є 100-відсоткова відповідність усіх проєктів відбудови стандартам безбар’єрності. Це стосується і захисних споруд.

Важливо, що цей проєкт ДБН ми розробляли великою урядовою командою у співпраці з експертами та громадськістю. Тому тут враховані всі побажання та найкращі практики, які уже втілюються в Україні та інших державах», — зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій Наталія Козловська.

Згідно з цими нормами, всі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, у тому числі, шкіл, лікарень, садочків повинні передбачати наявність правильно облаштованих захисних споруд.
 
Інклюзивність

Затверджений проєкт ДБН передбачає, що всі захисні споруди мають відповідати стандартам інклюзивності, в тому числі, фізичної безбар’єрності. Зокрема, такі споруди мають бути обладнані пандусами для людей з інвалідністю. У разі неможливості облаштування пандуса рекомендується застосовувати підйомні пристрої та механізми.

Також у захисних спорудах повинні бути облаштовані системи візуальної та тактильної навігації, контрастне маркування на сходах та порогах.

Під час нового будівництва обов’язковим є облаштування мінімум одного універсального санітарно-гігієнічного приміщення. Таке приміщення має розраховуватися на кожні 200 осіб.
 
Зазначимо, що відповідний проєкт ДБН В.2.2-5:2023 розміщений на порталі Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва за посиланням.

Протягом місяця проєкт ДБН буде зареєстрований і його контрольний примірник з’явиться у вільному безоплатному доступі для використання під час проєктування будівель.
 
Наголошуємо, що нові державні будівельні норми набирають чинності з 1 листопада 2023 року. До цього часу Мінвідновлення надаватиме експертні консультації представникам будівельного ринку щодо особливостей нових ДБН та їх впровадження на практиці.



















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел